Kiállítják Habsburg Ottó hagyatékát

muzsa.sk | MTI 2019. július 11., 10:15

A magyar állam 99 évre bérbe vette a hagyatékot, és a budai Várba költöztetik.

Fotó: MTI

2022-ben nyílhat meg a budai Várban a Habsburg Ottó utolsó magyar trónörökös könyvtárából, írásaiból és fényképeiből álló gyűjtemény.

A 2017 nyarán létrehozott Habsburg Ottó Alapítvány az elmúlt hónapokban rendszerezte az utolsó magyar trónörökös hagyatékának legnagyobb részét, és készülnek rá, hogy a közeljövőben hozzáférhetővé és kutathatóvá tegyék a több mint 600 doboznyi könyvtári és levéltári anyag legérdekesebb darabjait - írta az Index, hozzátéve, hogy a gyűjtemény a Budavári Palotában kap helyet.

Az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia

Habsburg Ottót 98 éves korában, 2011. július 4-én érte a halál. A Habsburg-ház utolsó trónörököse, IV. Károly fia - aki a 60-as években lemondott trónigényéről - németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben hunyt el. Szívurnáját - kérésére, mert egykor bencés diákként tanult - Pannonhalmán, a főapátság bazilikájának altemplomában, földi maradványait pedig Bécsben helyezték örök nyugalomra.

A politikus a bajor Keresztényszociális Unió képviselőjeként 1979-től húsz éven át volt tagja az Európai Parlamentnek. A Páneurópai Uniónak 31 éven át volt az elnöke, haláláig a szervezet tiszteletbeli elnöki posztját töltötte be.

Halálának nyolcadik évfordulóján, július 4-én megemlékezésen méltatták a Pannonhalmi Főapátságban tartott rendezvényen. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy Habsburg Ottó egész életében ugyanazt az örökséget képviselte, mint Adenauer, Schuman és De Gasperi, akik az európai nemzetek sokszínűségére és a keresztény civilizációra építették az Európai Uniót, továbbá mindig hitet tett a kisebbségek jogos védelme, a kisebbségek autonómiája mellett is.

A szellemi hagyaték kezelésére szolgáló intézmény létrehozásának ötlete a Habsburg család megkeresésére merült fel.

Lázár János 2016-ban jelentette be, hogy miután megteremtették a jogi feltételeit annak, hogy a magyar kormány alapítványokat hozzon létre, a Habsburg Ottó Alapítvány lesz az első ilyen intézmény. A magyar állam az alapítványon keresztül 99 évre bérbe vette Habsburg Ottó örökségét.

Az alapítvány évi 400 millió forint állami költségvetési támogatásból üzemel majd. Célja, hogy egységes gyűjteménnyé rendezzék Habsburg Ottó könyvtárát, hivatalos és családi levelezését, fényképeket és filmeket, az általa írt cikkeket és tanulmányokat, illetve biztosítsák ennek az anyagnak a kutathatóságát.
0 HOZZÁSZÓLÁS