2020. szeptember 7., 15:46

Kiállítás nyílik Kempelen Farkasról Komáromban

Kempelen Farkas, a pozsonyi da Vinci címmel kiállítás nyílik pénteken a komáromi Duna Menti Múzeumban.

Kempelen Farkas és a sakkozó török
Kempelen Farkas és a sakkozó török leírása
Fotó: Archívum

 

A polihisztor, feltaláló, képzőművész és drámaíró Mária Terézia királynő kortársa és pártfogoltja volt. Pozsonyban született, s élete nagy részét ott töltötte el.

Kempelen találmányai, mint a „Török” névre elkeresztelt sakkozóautomatája vagy a beszélőgépe a mai napig ámulatba ejtik a világot. Személyében a magyarországi felvilágosodás egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert alakját tisztelhetjük.

Kempelen a tudományos élet különböző területein több világelsőséget is magáénak mondhatott.

  • Nevéhez fűződik az első sikeres kísérlet az emberi hang művi létrehozására (beszélőgép, 1769-1791).
  • Írógépet készített vakok számára (1779).
  • A történelemben elsőként kapott szabadalmat gőzgép készítésére (1784).
  • Szintén az ő nevéhez fűződik a mágia történetének első „szekrényes” illúziója (sakkozógép, 1769).
  • 1791-ben megjelent tanulmánya (Az emberi beszéd mechanizmusa) révén a modern nyelvtudomány megalapozójának tekinthető.
  • Munkássága úttörő jelentőségű a logopédia, valamint a vakok és gyengénlátók oktatásának terén.

Kempelen sakkozóautomatájára sokan mint megtévesztésre alapuló szerkezetre tekintenek, ezért személye a kollektív emlékezetben – rendkívül igazságtalanul – a sarlatánság fogalmával fonódott egybe. A titokzatos, mítoszok övezte sakkozó Török árnyékában elhomályosulnak a neves tudós egyéb találmányai, felfedezései.

Kempelen meghívó
Fotó:  Archívum
A Kempelen Farkas – a pozsonyi da Vinci címet viselő vándorkiállítást a pozsonyi székhelyű Kempelenopolis polgári társulás hívta életre.

A kiállítás Kempelen személyét a múltban rárakódott mítoszoktól megtisztítva igyekszik bemutatni. Az alkotók a pozsonyi polihisztor inspiráló és izgalmas életútjának felvázolása során nagy súlyt fektettek az általa elért tudományos eredményekre. Kempelen géniusza kétségkívül nagy hatással volt a tudomány fejlődésére. Maradandót alkotott a fonetika és a gépesítés területén, munkássága előremozdította a vakok és gyengénlátók oktatásának ügyét, de a színpadi mágia sem volt ismeretlen terep számára.

A különböző multimédiás eszközök és modellek segítségével a látogatók megismerhetik Kempelen találmányait és művészi munkásságát egyaránt. Emellett bemutatásra kerülnek azok a pozsonyi helyszínek is, amelyek személyével valamilyen módon összefüggésbe hozhatók.

A tárlat 2018-ban a pozsonyi Közlekedési Múzeumban és a Szlovák Tudományos Akadémia épületében volt szemrevételezhető, 2019-ben pedig Kassán, a Szlovák Technikai Múzeumban vendégszerepelt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.