2011. július 8., 13:14

Kezdődik a Gombaszögi Kulturális Ünnepség

ROZSNYÓ. Rozsnyón a történelmi városháza kongresszusi termében ma 17 órakor az Európai Unió kultúrpolitikájával és kisebbségi politikájával foglalkozó tanácskozással veszi kezdetét az 53. Gombaszögi Kulturális Ünnepség.

Előadóként részt vesz a konferencián Mészáros Alajos professzor, az MKP európai parlamenti képviselője, aki védnöke is a szomszédos régiók kisebbségi kultúrpolitikáit összehasonlító tanácskozásnak. Az országos kulturális ünnepség 2011. július 9-én, szombaton veszi kezdetét a gombaszögi völgyben.

10.00 órakor indul a Meseudvar Környei Alice és Badin Ádám vezetésével . Bemutatokzik benne Badin Ádám Meseszínháza, a harkácsi PIMPÓ bábszínház, az Országos Mesemondó Verseny győztes mesemondói, valamint a Református Alapiskola Százszorszép tánccsoportja. Játszóházat tartanak a Gömöri Kézművesek Társulásának mesterei, s ügyességi játékok is lesznek.
13.30-kor református istentisztelet következik, igét hirdet Mgr. Buza Zsolt református lelkész.
14.30-kor lesz az 53. Kulturális Ünnepély megnyitója, melyen közreműködik Farkas Dávid, aki felnőtteknek mond mesét és a Várhosszúréti Citerazenekar .
Az ünnepi beszédet Népművészeti gálaműsor követi Gémesi Zoltán rendezésében.

Közreműködnek:
- Határtalan Palócország - rendezte: Agócs Attila
- Nógrád - Salgótarján, Magyarország
- Vidróczki - Gyöngyös, Magyarország
- Rakonca – Palóctáncműhely, Fülek
- Újgömör - Rimaszombat
- Figur Banda Fesztiválzenekar, Pozsony
- Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, Pozsony
- Kisgéresi Asszonykórus
- Nádas Néptánccsoport, Farnad
- Nagytárkányi Tisza népdalkör
- Búzavirág néptáncegyüttes, Rozsnyó
- Hagyományőrzők: Elek Menyhért (Domaháza, Magyarország), Pál István (Tereske, Magyarország), Magdeme Ilonka (Medveshidegkút), Viliam Slovák (Fülek)

17.30-kor Tombolahúzás és értékes tomboladíjak várják a közönséget.
18.00 órától a Rómeó vérzik ad rockkoncertet fiataloknak, 20.30-kor kezdődik Demjén Ferenc koncertje.
22.00 Táncház virradatig – a talpalávalót a Figur Banda húzza. Helyszín: Szilicei kultúrház.

Gombaszögön egész nap várja a vendégeket a Gömöri ízek utcája – a járás falvainak asszonyai hagyományos gömöri ételeket fognak készíteni. A rendezvény ideje alatt a kirakodóvásár várja a látogatókat. A rendezvény főszervezője a Csemadok Rozsnyói Területi Választmánya, társszervezők: Rozsnyó Város Önkormányzata és Csemadok Alapszervezete, Dernő Község Önkormányzata, Szilice, Szalóc, Hosszúszó, Krasznahorkaváralja, Kőrös, Jablonca, Pelsőc, Barka Önkormányzatai és Csemadok Alapszervezetei.

Műsorvezetők: Kamenár Horváth Éva és Molnár László
Belépődíj : elővételben: 7,- € a helyszínen: 10,- €
Gyerekeknek 12 éves korig a belépés díjtalan.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.