2021. május 31., 15:44

Két hét a szászcsávásiakkal

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június első felében a Szászcsávási Banda lemezeit mutatja be. A zenei válogatásban négy lemez részletei hangzanak el.

szaszcsavasi_quintanaborito

A Kossuth Rádió a „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora első két nyári adását a Szászcsávási Bandának szenteli.

Kevés falusi zenekarnak jelent meg annyi lemeze, mint a csávásiaknak: az elsőt még Romániában, az 1980-as évek végén adták ki. Ennek a bakelit korongnak az anyaga Pávai István népzenekutató helyszíni gyűjtései alapján készült.

A romániai forradalom után, ahogy megszűntek a korlátozások, egyre többen kerekedtek föl, hogy hosszabb időt töltsenek a hagyományőrző erdélyi falvakban. Immár arra is lehetőség nyílt, hogy az egyre jobb felvételi technikával részletesebb gyűjtések készüljenek egy-egy kiemelkedő zenekarral. A 90-es években így fordult a figyelem a Dicsőszentmártonhoz közel eső, Küküllő menti falucskának, Szászcsávásnak a zenéjére. Az ottani muzsikusok sorra megjelenő felvételeikkel hamarosan olyan ismertek lettek, hogy egyre több helyre hívták meg őket, és Nyugat-Európába, sőt még az Egyesült Államokba is eljutottak. Sikerüket elsősorban a régies, ugyanakkor rendkívül energikus és virtuóz játékuknak köszönhetik.

A Küküllő menti zenére általánosan jellemző, hogy a ritmus- és harmóniakíséretet adó háromhúros brácsa csak egyszerű dúr akkordokat játszik. A csávásiaknál sincs ez másképp, többek közt ezért is érezheti a hallgató egzotikusnak, akár régiesnek ezt a zenét.

A szászcsávási banda felvételeivel az érdeklődők a lemezek megjelenésének időrendjében ismerkedhetnek meg.

A zenekar első lemeze Romániában, a Ceaușescu diktatúra utolsó évében jelent meg, és egy akkori rendelkezés miatt a borítóról teljesen el kellett hagyni a magyar szövegeket. Ennek ellenére mégis eljutott az erdélyi magyar népzenét, néptáncot kedvelő közönséghez, a sikere nyomán rövid idő alatt el is tűnt a boltokból

A zenekar második lemeze már Magyarországon jelent meg, az azóta megszűnt Quint és az ismert francia lemezcég, a Harmonia Mundi közös gondozásában.

Az 1996-ban, Magyarországon kiadott harmadik albumon már a falusi kórus néhány tagja is szerepel, s egy cigánykeservest előadó kiváló énekesre, Lunka Erzsire különösen érdemes odafigyelni.

Az 1998-ban megjelent CD-n csárdás, szökő, féloláhos, öreges pontozó, székely verbunk, román és cigány táncok zenéi, valamint asztali nóták hallhatók, a lemez végén pedig a Rákóczi-induló helyi változata csendül fel.

Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.