Jubilál a Magyar Állami Népi Együttes

2011. május 21., 19:38
BUDAPEST. A Magyar Állami Népi Együttes fennállása 60. évfordulóját ünnepli. A társulat az elmúlt évtizedekben 50 országban, több mint 8 millió néző előtt lépett fel.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Budai Vigadóban köszöntötte a Magyar Állami Népi Együttes társulatát. A politikus kiemelte,  fennállásának három nagy korszakában más és más eszközökkel és máshová helyezett hangsúlyokkal, de mindvégig az európai, azon belül a kárpát-medencei népművészeti hagyományt őrizte, gazdagította, s adta tovább a Magyar Állami Népi Együttes. 

„Amikor elér bennünket a válságból fakadó kulturális elbizonytalanodás, amikor egyenként és egyénként szembekerülünk azzal a kérdéssel, milyen kultúrát és hitet képviseljünk, és alkalmasint hogyan adjuk tovább, akkor figyeljünk erre a társulatra, és értsük meg e közösség erejét. Azt az erőt, mely remélem, még sok évtizedig megtartja őket!“, mondta köszöntő beszédében Szőcs Géza.

Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes elsődleges feladata gyűjteni, életben tartani, és színpadi formában továbbadni a magyar nyelvterület néptáncát és népzenéjét. A  kerek jubileumot többek között a „60 év” című előadással ünneplik, melynek premierje márciusban volt a budapesti Thália Színházban. A jubileumi műsort az együttes eddigi három nagy korszakának koreográfiáiból állították össze.