Jól szerepelt a balogvölgyiek videója az összetartozásról

2020. június 8., 21:20
Virsinszky Tamás

Jól szerepeltek a felvidékiek a Milyen jó, hogy itt vagyunk című videópályázaton. A második kategória győztese a füleki Varga Dániel és Gáspár András szerzőpáros lett, sőt a Bene Viktor által vezetett balogvölgyiek csapatának alkotása is bekerült az első tízbe.

Fotó: Varga Karolina

A pályázati felhívást 10-25 év közötti anyaországi és külhoni fiatalok számára hirdette meg a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága Trianon 100. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Jelentkezni olyan, telefonnal vagy akár kamerával készült kisfilmmel lehetett, amelyben a pályázók bemutatják, mit jelent számukra a magyarság és az összetartozás.

A felhívásra a kéthetes beadási határidő alatt több mint félezer pályamunka érkezett a bolygó minden tájáról, Kanadától Székelyföldön át Argentínáig. 

"A filmet valójában öt nappal a határidő előtt kezdtük el tervezni, majd az azután következő napokban elkészítettük a felvételeket és összevágtuk a kisfilmet. Kis csapatunk nagyon lelkesen állt a forgatáshoz, és mindenki nagyon ügyesen teljesítette a neki kijelölt feladatot – részletezte Bene Viktor. A gyönyörű felvételeket és kiváló stúdió, illetve vágómunkát Magyar István - SM photo fényképész és videós készítette. A csapatot nem volt nehéz összeszedni hiszen Rakottyáson a Paraszt Udvar Polgári Társulás tagjai nagy örömmel fogadták kérésemet és segítették munkánkat" – tette hozzá a Via Nova ICS balogvölgyi szervezetének elnöke.

Bene Viktor elmondta, a filmet tulajdonképpen nem is a pályázat miatt forgatták, hanem így szerettek volna megemlékezni a trianoni centenáriumról. "Kötelességünk tenni magyarságunkért, ugyanis a jövő a mi kezünkben van. Rajtunk áll, hogy gyermekeinknek és unokáinknak lesz-e lehetősége magyarul tanulni, magyarul beszélni. Rajtunk áll, hogy vajon ők is táncolhatnak-e majd gömöri és különböző magyar néptáncokat, hogy szavalhatják-e a Nemzeti Dalt március 15-én vagy, hogy megemlékezhetnek-e június 4-ről" – hangsúlyozta Bene Viktor, a kisfilm rendezője, aki ezúton is köszöni mindenkinek a támogatást és segítséget a film elkészítéséhez.

A film szereplői: Ifj. Rencsok János, Rencsok Zsuzsa, Rencsok Csenge, Czigány Zsófia, Boros Barbara,  Hosszúréti László, Ádám Csaba, Habodász Vivien, Varga Karolina, Bene Győző, Rencsok János. Vágó: Magyar István.

A 10-14 évesek korcsoportjában az első helyezett Farkas Leila, Farkas Luca és Farkas Gréta Mese Amáliáról című kisfilmje lett (Nyikómalomfalva, Erdély), a 15-18 évesek korcsoportjában Varga Dániel és Gáspár András Határtalanság című alkotása (Fülek, Felvidék), a 19-25 éves korosztályban pedig Deák András 100 év után is itt vagyunk című kisfilmje (Erdőfüle, Erdély), amely a 102 éves Kolumbán Juliska néni történetét mutatja be. A három győztes alkotás 300-300 ezer forint értékű pénzjutalomban részesül. A napokban a győztesek mellett az összes beérkezett pályamunkát közzéteszik a Külhoni Magyarok honlapon és Youtube csatornán.