2023. május 4., 14:00

Irány a hétvégi Bátorkeszi Borfesztivál!

Bátorkeszi Önkormányzata a Festivitas Kft-vel és a helyi borászokkal közösen május 5-6-án hangulatos helyszínen tartja meg a hagyományos Bátorkeszi Borfesztivált. A szervezők a három évnyi kényszerű „covidos“ kihagyás után ismét minőségi borokkal, nagyszerű koncertekkel, családi és kísérő programokkal várják a látogatókat – hangzott el  Labancz Roland, a község polgármestere, Orosz Örs, Nyitra megye kulturális és idegenforgalmi bizottsági elnöke, valamint Dolník Attila önkormányzati képviselő május 4-i komáromi sajtótájékoztatóján.

Irány a hétvégi Bátorkeszi Borfesztivál!
Galéria
+1 kép a galériában
A sajtótájékoztató résztvevői: Dolník Attila, Labancz Roland és Orosz Örs
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Orosz Örs elöljáróban hangsúlyozta: a koronavírus-járvány alatt meghiúsultak a nagyszabású szabadtéri rendezvények, s azok többségének újjáélesztése is elmarad.

„Az e hétvégi Bátorkeszi Borfesztivál a „Bormuda-háromszög“ egyetlen idei szőlőhegyi rendezvénye lesz 28 borásszal, ezért is nagyon sok látogatót várunk. Az elővételben eddig eladott belépőjegyek száma 2300 körüli, illetve sok tiszteletjeggyel ajándékoztuk meg a baráti önkormányzatok, magyarországi testvértelepülések képviselőit is“ --  magyarázta.

Irány a hétvégi Bátorkeszi Borfesztivál!
„Az e hétvégi Bátorkeszi Borfesztivál a „Bormuda-háromszög“ egyetlen idei szőlőhegyi rendezvénye lesz"
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Hozzáfűzte: sokan az utolsó órákra hagyják a jegyvásárlást, mert tartanak a kedvezőtlen, esős időjárástól. Felhívta azonban az érdeklődők figyelmét arra a tényre, hogy ma 17 óráig még kedvezményes áron kaphatók a jegyek Bátorkeszi községi hivatalában, a sajtótájékoztató komáromi, Ferencesek utca 26. szám alatti helyszínén és a világhálón. Mint mondta: a kétnapos rendezvényre valójában az egynapos koncertek áráért, 22 euróért lehet jegyet venni, a betöltetlen 12 éves korig pedig a gyerekeket ingyen engedik be.

Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat és több helyi egyesület emberei a borászokkal együtt már felállították az árusításhoz szükséges faházikókat. Kiemelte: a Dunamente termékvédjegy birtokosainak, köztük a mintegy 15 kistermelőnek, kézművesnek, így a gútai sajtkészítőnek, kemencés lepényt és további finomságokat kínáló árusoknak ingyen biztosítják az árusítási lehetőséget.

Mivel a 3 Folyó Völgye társulás elnöke, Bauer Ildikó családi okok miatt nem lehetett jelen a tájékoztatón, ezért helyette ő mondta el: az Érsekújvári járás déli régiója e társulás által összefogott borászainak zamatos nyelvoldó nedűit is megízlelgethetik majd a fesztiválozók.

Dolník Attila arról beszélt, hogy a bornapokon a 20 évvel ezelőtt alapított és Gyöpös István elnök vezetésével működő SZEGAB Polgári Társulás (a SZEGAB mozaikszó a SZEntlászló, a GAlambos és a Bátorkeszi szó elemeiből jött létre) 20 borásza is megnyitja a saját pincéit, valamint a régió nevesebb borászait, illetve a Párkányban nemrég megnyílt Borok Háza képviseliőt  is meghívták maguk közé.A legtávolabbi vendégük a partiumi Érmellékről érkezik, valójában a székelyhídi polgármester borászatáról van szó.

Irány a hétvégi Bátorkeszi Borfesztivál!
A SZEGAB 20 borásza is megnyitja a saját pincéit...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Labancz polgármester leszögezte: e nehéz időkben mindannyiunkra ráfér a lazulás és a közösségépítés, amire az adott térség vezető településén immár tizenhatodszor megrendezendő Bátorkeszi Borfesztiválon sokféle lehetőség adódik. Megjegyezte: a községükben hozzávetőleg 400 borospince és több dűlő található. „Mi tagadás, emberpróbáló volt a szervezés, egyre nehezebb körülmények között kell helyt állnunk, s némileg az időjárástól is tartunk. Mivel azonban a látogatók részéről nagy igény mutatkozik a borfesztiválunk iránt, az kihagyhatatlan. Egyébként is a helyi lakosság sajátos vendégszeretete és a sokféle minőségi bor csak nálunk élvezhető“ – fogalmazott.

Orosz Örs a hétvégi programból kiemelte a fesztiváljukon már negyedszer szívesen fellépő, 120 perces nagykoncertet adó Kispál és a Borz együttest. A színpadokon pénteken a Budapest Bár, a 3+2 együttes, DJ Kuti és DJ Peter, szombaton pedig Lovasi Andrásék, a Jóvilágvan, az Arizóna, a NowEmber és DJ Kuti, illetve DJ Peter váltják majd egymást. Rajtuk kívül több tucat helyi és környékbeli szereplő is színesíti majd a műsort.

Sor kerül a 15 kategóriában, több korosztály számára meghirdetett futóversenyre is, amely érdekessége az, hogy borospincéken át is futnak a versenyzők. Ugyancsak kihagyhatatlanok lesznek a játékos gyermek- és folklórműsorok is, akárcsak a látványkonyha. 

A látogatók figyelmét arra is felhívta, hogy az idén szokatlan útvonalon tudják megközelíteni a fesztiválhelyszínt: az eddigi Szentlászló dűlő helyett a benzinkútnál kell letérniük, mintha a Galambos dűlőbe tartanának. Azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a fesztiválozók készpénzzel érkezzenek, mert bár a belépőjegyüket még megválthatják bankkártyával, de az árusoknál már készpénzben, euróval kell fizetniük. Hozzátette: a mozgáskorlátozott látogatók számára könnyen igénybe vehető toaletthelyiségeket alakítottak ki. A Ma7 kérdésére elmondta: a régebben indított buszos különjáratok most elmaradnak, de az általuk megszólított taxiszolgálatok szívesen fuvarozzák majd a fesztiválozókat.

Irány a hétvégi Bátorkeszi Borfesztivál!
E nehéz időkben mindannyiunkra ráfér a lazulás és a közösségépítés
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül Bátorkeszi polgármestere azt is elárulta: a mezőgazdasági tárcánál támogatásért pályáztak a Szentlászló és a Galambios dűlőt összekötő tanösvény és egy ottani kilátótorony létesítésére. Ha ez ügyben sikerrel járnak, akkor a későbbiekben a közeli kerékpárúttal is szeretnék összeköttetni a fesztiválhelyszínt. Mindez a nagyközség és környéke idegenforgalmának a felvirágoztatását is szolgálná...

Teljes program:
PÉNTEK - kapunyitás: 14:00
Kisszínpad:
14:30 - DJ Kuti – gyermekműsor és foglalkoztató
16:00 - RETRO-BULI, Sukola Tamás és vendégei
19:00 – Budapest Bár - Németh Jucival, Keletei Andrással, Lovasi Andrással és Mező Misivel
21:30 – 3+2 Együttes
Nagyszínpad:
23:00 – DJ Peter
SZOMBAT – kapunyitás 10:00
8:00 - 14. Szőlőhelyi futóverseny – regisztráció (Kováts József Alapiskola)
13:00 – Eredményhirdetés
Kisszínpad:
14:00 - DJ Kuti – gyermekműsor és foglalkoztató
16:00 - Borlovagok felvonulása (Főbejárat › kisszínpad)
16:30 - A helyi iskolások műsora
17:30 – Jázmin éneklőcsoport
17:45 - Kerekfüzes Táncműhely Csiripiszli gyermekcsoportja
17:50 – A helyi nyugdíjasok Örömtánc csoportja
18:00 - RETRO-BULI, Sukola Tamás és vendégei
18:30 – Arizóna
20:00 – DJ Szomi
Nagyszínpad:
19:30 – Jóvilágvan
21:00 – Kispál és a Borz
23:30 – DJ Peter
Bóna Winery pódiuma:
18:00, 23:00 – NowEmber

Irány a hétvégi Bátorkeszi Borfesztivál!
Némi segítség a sofőröknek
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A szervezők utólag elküldött közérdekű információi:

A helyszíni jegyvásárlás csak készpénzzel lehetséges (25 € /10 000 ft), vagy on-line a rendezvény ideje alatt is a tixa.hu felületén ugyanezen az áron. A bejáraton kívül az összes többi helyszínen a fizetés csak €-val lehetséges.

A helyszíni szállások már beteltek, a környező településeken lehet még vadászni valamit.

A borkóstoló poharak 2,5 € áron kaphatók a helyszínen, három értékesítőhelyen. A borkóstolás "bortallérok" ellenében lehetséges, melyek ugyanitt megvásárolhatók 50 centes névértékkel 10 és 20 eurójával előre csomagolva, vagy tetszés szerinti mennyiségben.

A sátrazás egy kijelölt helyen a rendezvény területén ingyenes - ivóvízcsappal és toi-toi wc-vel felszerelve. A csomagmegőrzés az egyik borházban lehetséges, ruhatár formájában, 2€-s áron.

A fesztiválnak két bejárata lesz: a komáromi útról és a Galambos dűlő felől, az úgynevezett Tökés útról (mindkettő kitáblázva).

Aki ismeri a járást, a Galambos dűlő felől közelítsen, ott bőven van szilárd parkolófelület akár a Cigánytó, akár a galambosi út, vagy a galambosi falunap-helyszín területén. Ezek 4-500 m-re találhatók a nagyszínpadtól.

A másik bejáratnál a parkolás csak mezőgazdasági, művelt területen (kukoricaföld) lehetséges, úgyhogy a komáromi út felől a "drop off" megközelítés ajánlott, mert eső esetén ez nehezen járható.

A gyermekfoglalkoztató a kisszínpadon mindkét nap sötétedésig várja a legkisebbeket.

Jegyek a Tixán is elérhető.

Az elővételes jegyeket kinyomtatva, vagy telefonon is be lehet mutatni.

Irány a hétvégi Bátorkeszi Borfesztivál!
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.