2023. március 9., 12:01

I. Komáromi Kvíz: döntetlen után, villámkérdéssel győzött a Sekély feszt csapat

A szürkeállományt alaposan megdolgoztatták a komáromi RÉV – Magyar Kultúra Házában március 8-án megtartott első Komáromi Kvíz kérdései. A Szövetség Komáromi Helyi Szervezete által hagyományteremtő céllal életre hívott vetélkedő igazi versenylázban és nagyszerű hangulatban telt. Mivel két csapat esetében egyforma eredmény született, ezért végül egy villámkérdésre adott válasz döntötte el, hogy a Sekély feszt az első, a Szövetség helyi csapata pedig a második helyen végzett.

I. Komáromi Kvíz: döntetlen után, villámkérdéssel győzött a Sekély feszt csapat
A győztes Sekély feszt tagjai abc sorrendben: Balogh Péter, Mátis Tibor, Molnár Ernő, Takács László és Vörös Gellért Iván Tamással
Fotó: Kiss Márton

A hozzávetőleg háromórás viadal során tíz olyan 3-5 főből álló, fantázianevet viselő csapat mérkőzött egymással, amelyek összetétele vegyes korosztályú volt. Ahogy a csapatok, úgy a szurkoló közönség is ingyenesen vehetett részt a közösségkovácsoló rendezvényen.

A félhomályban a Selye János Egyetemről, a Szinnyei József Könyvtárból, a Diákhálózatból, a Komáromi Ifjúsági Szervezetből (KOMISZ), a Via Nova Ifjúsági Csoportból, a WADO Digitális Ügynökségből és nem utolsó sorban a Szövetség Komáromi Helyi Szervezetéből ismert arcokkal találkoztunk, akiken kívül további baráti társaságok is ringbe szálltak. Tanúi lehetünk annak, hogyan tudnak együtt gondolkodni, szórakozni a fiatalok a lélekben örökifjakkal.

I. Komáromi Kvíz: döntetlen után, villámkérdéssel győzött a Sekély feszt csapat
Iván Tamás főszervező frappánsan vezényelte le a kvízt
Fotó:  Kiss Márton

A kvízmesterek 8 témakörrel készültek, s azok mindegyikében 10-10 könnyűnek nem nevezhető kérdés szerepelt.

Iván Tamás főszervező előzőleg a Ma7-nek már elárulta, hogy az egyik témakör a Közélet és mindennapok lett, a további hét témakörről azonban mindenki csak a helyszínen értesülhetett.

Az 1. témakör az Egyveleg volt, amelyben jól megfértek egymás mellett a különféle területeket érintő kérdések, a 2. témakörben a Visegrádi Négyekkel foglalkoztak, az Éljen a haza! témakörben pedig március 15. eseménysora és Klapka György tábornokék helytállása is terítékre került. A Ki mondta? című 4. témakörben a felolvasott idézetek szerzőit kellett kitalálni, a Közélet és mindennapok című 5. témakörben Komárom lakosságának összetételétől kezdve a legnagyobb felvidéki politikusunk haláláig mindenféle szóba került. A 6. témakör a Szlovákiai várak és kastélyok volt, amely során, képek alapján kellett kitalálni az adott nevezetesség helyszínét, a 7. témakör az Egyesült Államok elnökeiről szólt, a 8. témakörrel kapcsolatban pedig filmrészleteket vetítettek, s azokkal kapcsolatos kérdések hangzottak el.

I. Komáromi Kvíz: döntetlen után, villámkérdéssel győzött a Sekély feszt csapat
Együtt gondolkodtak, szórakoztak a fiatalok a lélekben örökifjakkal
Fotó:  Kiss Márton

Míg a főszervező le is vezényelte a kvízt, az éppen odahaza betegeskedő neje az okostelefonon neki elküldött válaszokat értékelte, vagyis minden témakör után összehasonlította a csapatok által válaszaikkal ellátott íveket a birtokában levő, helyes megfejtésekkel, s összesítette az elért pontszámokat. A versenyzők ottjártunkkor azt állították, hogy nem volt egyszerű minden kérdést jól megválaszolni, miközben az okostelefonjukat nem használhatták.

I. Komáromi Kvíz: döntetlen után, villámkérdéssel győzött a Sekély feszt csapat
Második helyen a Szövetség csapata (tagjai: Andruskó Imre, Králik Zsuzsanna, Králik Róbert és Dubány Imre) végzett
Fotó:  Kiss Márton

A két legjobban teljesítő csapat, a Sekély feszt (tagjai: Balogh Péter, Mátis Tibor, Molnár Ernő, Takács László és Vörös Gellért) és a Szövetség csapata (tagjai: Andruskó Imre, Dubány Imre, Králik Zsuzsanna, Králik Róbert) által elért legmagasabb pontszám 73,5 volt.

A kialakult döntetlen miatt tippelős kérdést kellett feltenni, amely így hangzott: légvonalban mekkora a Komárom és Lisszabon közti távolság. Míg a „szövetségesek” 2000 kilométert tippeltek, a riválisaik 2043-at. Mivel az utóbbiak tipp közelebb volt a helyes válaszhoz, vagyis a 2400 kilométerhez, ezért a Sekély feszt győzött, a Szövetség csapata pedig második lett.

A dobogó 3. fokára 70 ponttal a Gábor és a lányok (tagjai: Bauer Ildikó, Bokor Réka, Nászaly Gábor, Sebő Lilla, Voda Zsófia) nevű csapat került. Az olvasóink nevében is mindnyájuknak gratulálunk! A díjazottak tárgyi nyereményeket, az érdekes társasjátékokon kívül prémium minőségű pálinkát és bort vehettek át a szervezőktől. Az A csapat negyedik, a Szikvíz ötödik, az Ex 4G hatodik, a KOMISZ hetedik, a Menő Manók nyolcadik, a WADO kilencedik, az Inkább igyunk fantázianevet viselő csapat pedig tizedik lett.

I. Komáromi Kvíz: döntetlen után, villámkérdéssel győzött a Sekély feszt csapat
Harmadik lett a Gábor és a lányok (tagjai: Bauer Ildikó, Bokor Réka, Nászaly Gábor, Sebő Lilla, Voda Zsófia) nevű csapat
Fotó:  Kiss Márton

Azoknak sem kell búslakodniuk, akik ez alkalommal lemaradtak a dobogóról, mert az örvendetes kezdeményezés során új közösségi élményekkel és ismeretekkel gazdagodtak, s az izgalmas játék júniusban folytatódik. Végül minden csapat ajánlhatott témaköröket a következő versenyekbe, ahol egyebek mellett turisztikai látványosságokkal, mesehősökkel, állami zászlókkal, zenei csemegékkel is szívesen foglalkoznának a versenyzők.

A szervezők a jövőben két-háromhavonta szeretnék megtartani a Komáromi Kvízt. Majd az év végi összesítés során, a valamennyi kvízben résztvevő csapatok között kialakul egy végső sorrend, s kiderül, hogy melyikük lesz a „kvízkirály“.
I. Komáromi Kvíz: döntetlen után, villámkérdéssel győzött a Sekély feszt csapat
A várva várt eredményhirdetés egyik pillanata
Fotó:  Kiss Márton
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.