Honismereti Kerékpártúra – harminchetedszer

2011. július 24., 16:14
hirek.sk
SZEPSI. Július végén indulnak útjukra a kerékpáros honszeretők, hogy a 37. Honismereti Kerékpártúra útvonalán végighaladva megismerkedjenek hazánk egy szép, de méltatlanul elfeledett vidékével: az Ipoly mentével.

A résztevőket a Losonc mellett fekvő Kalondán várják a szervezők július 30-án. A tekintélyes hosszúságú túraútvonal augusztus 7-én a Garam torkolatánál, Garamkövesden fejeződik be. "A történelmi Nógrádból induló kerékpárosok ismét föl akarják fedezni önmaguknak, de mindnyájunk számára is múltunk és jelenünk pótolhatatlan kulturális, történelmi, szellemi és természeti szépségeit" - tájékoztatta portálunkat Köteles László, a honismereti kerékpártúra szervezője.

A kerékpártúra folytonos célja az ismeretszerzésen kívül a szülőföld értékei iránti felelősség elmélyítése. „A túrázók ezért szinte minden, számunkra értékes helyen megállnak, megtekintik az érdességeket s a helyi legilletékesebbektől hallgathatnak meg néprajzi, történelmi, irodalmi, környezetvédelmi előadásokat.

A résztvevők meglátogatják a magyar kultúra végvárainak számító emlékhelyeket: Alsósztregovát, Szklabonyát, Ipolyságot,Szécsényt, részt vesznek vártúrákon Hollókőn, Csábrágon, Drégely várán, tájházi bemutatókon Kalondán, Bussán, Ipolyszalkán, de ugyanúgy részt vesznek az Ipolyi Tájvédelmi Körzet környezetvédelmi bemutatóin, sőt a fiatalokat vonzó táncházakon is" - ismertette a programot Köteles László.

A Kárpát-medencei szinten is egyedülálló rendezvény évtizedek óta érdeklődők százait vonzza, képviselteti rajta magát minden korosztály. A 37. Honismereti Kerékpártúrához bárki és bárhol csatlakozhat.  Nem kötelező bejárni a teljes útvonalat. Amennyiben valaki csak egy rendezvényre, vagy egy kiválasztott útszakaszra tud időt szakítani, így is megtapasztalhatja a legnagyobb hagyományú honismereti rendezvény hangulatát.

Az érdeklődők bővebb információkat találnak a  www.hkt.sk honlapon, vagy hívja fel Köteles László szervezőnél a 0905/207 549-es telefonszámon.