Határon átnyúló együttműködés a népi hagyományok felelevenítéséért

Fábián Gergő 2019. január 29., 15:45

A határ menti régióban évszázadok óta élnek együtt különböző nemzetiségek közös, részleteiben mégis eltérő kulturális hagyományokat kialakítva. A népzenei- és néptánctradíciók felelevenítését tűzte ki célul az Igrice Néptáncegyüttes és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes a LiTE Projekt keretében.

A partnerek közötti együttműködés megalapozását és a tudáscserét szolgálják a Nagyidán és Nyíregyházán megrendezésre kerülő workshopok, melyek keretében a táncosok létrehozták az egyedülálló CBC Táncegyüttest. Céljuk új tánclépések és koreográfiák elsajátítása, egymás hagyományainak megismerése.

Az új együttes szakmai programjának gazdagítására az együttműködő szervezetek szakemberei az érintett határtérségben eddig kevéssé ismert zenéket és táncokat gyűjtenek. Annak érdekében, hogy a látottakat minél jobb minőségben megőrizhessék az utókor számára, stúdiókörülmények között újrarögzítik a gyűjtőkörutak során látott táncokat. A videofelvétel mellett teljes körű leírást tartalmazó tanulmány is készül a hagyományos tánckultúra eddig kevésbé ismert elemeiről.

Képgalériánk:

A téma iránt érdeklődőket szeretnék minél szélesebb körben elérni, ezért a határ mindkét oldalán összesen 5 alkalommal szerveznek olyan utazó műsorokat, melyekbe bevonják a helyi kulturális szervezeteket is. Ezen műsorok keretében a CBC Táncegyüttes a projekt során létrehozott tartalmakat egy egész estés Gála Show-ban mutatja be, melyből egy koncertfilm is készült. Ez mindkét ország helyi televízióiban adásba került.

A távolabb élő érdeklődők igényeinek kiszolgálására a néptánctanulást segítő online programban egyesítik a kutatások anyagát, mindenki számára elérhetővé téve a felkutatott táncokat. Ezen túl a szakmai szervezetek egy konferencián oszthatják meg egymással a kulturális tradíciók terén fellelhető jó gyakorlataikat.

A projekt tevékenységek népszerűsítését online kampányok segítik, és a megvalósítás legjobb jeleneteiből dokumentumfilm is készül. További információk a projekt weboldalán érhetők el.

Képgalériánk:
Fotó: ma7

0 HOZZÁSZÓLÁS