Hamarosan UDVart fesztivál Füleken

Szvorák Emese 2019. június 26., 10:27

Koncertek, kreatív programok, beszélgetések, előadások és filmvetítések várják az érdeklődőket július 4-től 6-ig Füleken az idei UDVart fesztiválon. A magyaron kívül szlovák, cseh, roma, szír és okszitán származású vendége is lesz a háromnapos összművészeti rendezvénynek – tájékoztatott Illés Kósik Andrea, a Városi Művelődési Központ igazgatója.

Fotó: Udvart archívum

A Városi Honismereti Múzeum udvarán zenei programok, valamint irodalommal és kultúrával kapcsolatos beszélgetések váltják egymást. Az esti koncerteken hazai és nemzetközi előadók is színpadra lépnek – a magyarországi Parno Graszt, valamint a Ferenczi György és az Első Pesti Rackák mellett a cseh Frajara Putika és a szlovák Peter Lipa Band zenél a fesztivál közönségének.

Nem marad el a slam poetry sem, ezúttal a legnagyobbak: Pion István, Simon Márton és Laboda Róbert adják egymásnak a mikrofont.

„Bemutatjuk Izsó Zita Éjszakai földet érés, valamint Simon Márton Rókák esküvője című kötetét. Kovács Attila iszlamológust a füleki Ahmad Ali társaságában Vasik János faggatja a Közel-Kelet világáról. Szabó István és Fiala Ján gitár-vibrafon duója a zenekedvelőknek kínál csemegét, csakúgy, mint Kardos Horváth János, a Kaukázus zenekar énekesének szerzői estje, vagy az okszitán zenész, a franciaországi Miquéu Montanaro világzenei produkciója” – nyilatkozta az igazgató.

Képgalériánk:
Fotó: Udvart archívum

Ismét lesz esti mozi, melyen a Čiara című alkotás kerül vetítésre. A film forgatókönyvírója, a losonci származású Balko Peter is ellátogat a fesztiválra, akivel Mikuš  Kovácsová Klaudia beszélget majd. Első ízben jelenik meg az UDVart programjában színházi előadás – a Kumšt című produkcióban Kassai Csongort is láthatja a közönség.

„Újdonság lesz az Operabeavató is, melynek témája: Mozart-duettek a szerelemről. Dinnyés Dániel a zongora mellől könnyed humorral mesél az operákról „olyanoknak, akik soha nem értették, mi a jó egy szerelmi hangosan éneklésben vagy épp egy félórás haldoklásban”. A duetteket Kolonits Klára (szoprán) és Erdős Attila (bariton) adják elő” – tette hozzá.

Fotó: Udvart archívum

A Folt Művészeti Műhelynek is köszönhetően újra lesznek workshopok, alkotóműhelyek és filmsarok, a színházi előadás a VI. Nemzetközi Színházi Fesztivál, az irodalmi programok a LiteraTúra projekt keretében valósulnak meg. A programot kiállítások, előadások, esti fényfestés, mászófal, csocsó, könyv- és társasjáték-sátor gazdagítja, de gyerekprogramok is lesznek. Működik majd a chill sátor a lazulni vágyóknak, az ínyencek pedig kézműves sörökkel olthatják szomjukat.

A rendezvény szervezője a Füleki Városi Művelődési Központ, társszervezője a Füleki Vármúzeum.

Az UDVart 2019, s azon belül a FOLT Művészeti Műhely, a VI. Nemzetközi Színházi Fesztivál és a LiteraTúra VI. programjai a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg. A Zenés évszakok című alprogram támogatója a Művészeti Alap.

A fesztivállal kapcsolatos információk folyamatosan kerülnek fel az UDVart hivatalos honlapjára: www. udvartfestival.com, illetve Facebook-oldalára: www.facebook.com/udvartfest/.

Forrás: Illés Kósik Andrea

0 HOZZÁSZÓLÁS