2022. április 18., 08:41

Hagyományos húsvéthétfői locsolkodás

Húsvét a kereszténység legszentebb ünnepe. Ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus föltámadását. Az istentisztelet mellett és után számos népszokás is kötődik a mai naphoz. Ezek közül a legnépszerűbb a locsolkodás vagy öntözködés és a tojásfestés.

locsolás
Fotó: TASR

A locsolkodni többféleképpen szoktak. Régebben a nagyobb legények kivitték a lányt, lányokat a kúthoz, vízhez és vödörrel öntötték le őket – innen a húsvéthétfő vízbevető vagy vízbehányó hétfő elnevezése. Ezt, főként hideg, szeles időben nem valami kellemes esetleg többször is átélni a lányoknak.

Enyhébb változata az öntözködésnek a fehérnép vízipuskával lefröcskölése, vagy még szelídebb és illedelmesebb a szagosvízzel megpermetezése a locsolóversike elmondása után.

A vízzel locsolás jelképes megtisztulást és megtermékenyítést is jelent.

A locsolásért a fiúk, legények húsvéti tojást kapnak.

A tojás az új életre való születést jelenti. A népi hiedelemvilág szerelmi ajándéknak tekinti és jótékony hatást tulajdonít az elfogyasztásának.

A húsvéti tojásfestét az asszonyok és lányok végzik húsvéthétfő előtt. Régebben házi festékanyagokat (hagymalevet, zöld dió héját stb.) használtak színezésre, és „írással“, karcolással is díszítették a tojást vagy levélbe burkolták, aminek az erezete a festés után szép mintát hagyott a tojáson.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.