2019. november 11., 21:43

Hagyományok Napja Tornalján

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Hagyományok Napját Tornalján a Tompa Mihály Művelődési Központban. A rendezvény házigazdája a Parapács zenekar, a Fölszálott a páva 2012 zenekari kategóriájának győztese, akik az idei évadban már a nagysikerű produkció házigazdái is voltak egyben. 

hagyomanyok-napja-tornaljan_09.jpg
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

A tornaljai Hagyományok napja gazdag múltra tekint vissza. Míg 10-15 évvel ezelőtt sok fellépő, számos néző, viszont pénzhiány jellemezte a rendezvényt, mára teljesen megváltozott a helyzet. Több lett a pénz és a támogatás, viszont az érdeklődés alacsonyabb maradt a vártnál.

Fotó:  Majoros Jácint

Nem igazán sikerült partnereket találni a helyi intézményeknél arra, hogy ezt a műfajt meghonosítsuk – közölte Pusko Gábor szervező, hozzátéve, hogy maga a kultúrház és civil szervezetek is kínálnak lehetőségeket néptáncoktatás, hangszeres népzenei oktatás terén, sőt a Petőfi-programos Kurdi Gábor személyében egy kiváló zenész, táncos és hangszerkészítő is van Tornalján, ám valahogy ezt mégsem tudják kellő mértékben kiaknázni.

Fotó:  Majoros Jácint

Azok, akik ellátogattak a rendezvényre az idén sem csalódhattak az előadókban.

Számos fellépő biztosította a jó hangulatot a késő estébe nyúló gálaműsoron. A Hagyományok Napja idei közreműködői között volt a sajógömöri Magyar Tannyelvű Alapiskola citerazenekara, Dsupin Pál és vendége: Árvai Sándor, gömöri származású, egykori juhász, valamint a Parapács zenekar, akik házigazdái a rendezvénynek.

Fotó:  Majoros Jácint

Nagyszerű műsort adtak elő a Szinvavölgyi néptáncegyüttes tagjai is, de felléptek a helyi hagyományőrző zenészek, a tornaljai Hóvirág népdalkör tagjai, illetve a tizenöt éve működő RÉV zenekar.

Ha azt látják a fiatalok, hogy valaki hiteles és minőségre törekszik, akkor egy óriási erőt képvisel ez az egész.

Fotó:  Majoros Jácint

"Elég egyszer eljönni egy táncházba, ahol jó muzsikát és jó táncot látnak, s eljönnek másodszor, hozzák a barátaikat is. Szóval ez egy olyan dolog, aminek biztos, hogy van jövője és hála istennek most a médiában is nagyon nagy támogatást kap a népművészet. Úgy látom, hogy ahhoz képest, ami volt, pl. úgy 15 évvel ezelőtt – legalábbis itt Felvidéken – sokkal többen bekapcsolódnak ezekbe a történésekbe" – magyarázza Lakatos Róbert hegedűművész, aki Korpás Éva népdalénekes oldalán szintén fellépett a Hagyományok napján.

Fotó:  Majoros Jácint

A folklórfesztivál a Tornaljai Városnapok keretében valósult meg, főszervezője a Kulturális Antropológiai Műhely, társszervezője a Tornaljai Tompa Mihály Művelődési Központ. A rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozások, kiállítás és vásár is várta az érdeklődőket, amelyet a várhosszúréti Gömöri Kézművesek Társulása biztosított. A folklórfesztivál táncházzal zárult.

hagyomanyok-napja-tornaljan_09.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.