2019. szeptember 9., 10:32

Füleken jártak a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti tagozatának tagjai

A magyarországi Kozárdon szervezte meg kihelyezett tagozati ülését a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti tagozata, akik tanulmányút keretében Fülekre is ellátogattak. A látogatások célja a tapasztalatszerzés és a kapcsolatépítés volt. 

nepmuveszek5.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Ladóczki Vilmos

A mintegy 40 akadémikus elsőként a Magyar Közösségi Házat tekintette meg Füleken, ahol a házigazda, Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok elnöke köszöntötte a résztvevőket és beszámolt a szervezet sokszínű tevékenységéről. Majd Agócs Attila, polgármester röviden ismertette a sár-vár-gyár városának történetét, jelenlegi helyzetét, nemzetiségi megoszlását, és a palóc nyelvjárás identitásmegőrző szerepét.

Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője portálunknak elmondta: évente szerveznek kihelyezett tagozati ülést.

Négy éve kezdtük bejárni Erdélyt, tavaly pedig a Felvidéket céloztuk meg. Először Várhosszúréten jártunk, a Gömöri Kézművesek Társulásánál, idén pedig a jó palócokra esett a választás

- nyilatkozta.

Fotó:  Ladóczki Vilmos

A kétnapos látogatás első állomása Kozárd, a Palócföldi Népművészeti Egyesület székhelye volt, ahol Török János, elnök, ismertette az egyesület tevékenységét, a polgármester pedig bemutatta a települést, és azt a munkát, amit a turizmusba és a népművesztbe fektetnek. Majd megtartották a kihelyezett tagozati ülést, amin megbeszélték az aktuális kérdéseket, a nyár történéseit, az ösztöndíjasok eredményeit. A népművészeti tagozat négy ösztöndíjasa Erdélyben, Délvidéken, Kárpátalján és Felvidéken tevékenykedik.

Fotó:  Ladóczki Vilmos

Felvidéken Badin Ádámot és a Meseszínházat próbáljuk támogatni. De szeretném, hogyha az akadémia nagy pályázatába is többen bekapcsolódnának erről a területről

- mondta az elnök, hozzátéve: tartalmas két napon vannak túl, és új élményekkel, tapasztalatokkal felvértezve térnek haza.

Fotó:  Ladóczki Vilmos

Általában azt hisszük, hogy mi hozunk ide valamit, de ez fordítva van. Mi kapunk annyi értéket, jószándékot és biztatást, hogy nekünk ez egy feltöltődés is, ha ezekre a helyekre látogatunk

- zárta.

A kihelyezett tagozati ülés és tanulmányút megállói voltak továbbá a füleki vár, a Városi Honismereti Múzeum, a helyi református templom, majd a delegáció tagjai ellátogattak Egyházasbástra, ahol Ladóczki Vilmos tájházát tekintették meg.

Fotó:  Ladóczki Vilmos

nepmuveszek5.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.