2011. március 18., 15:51

Fotókiállítás: Szerelmem, Magas Tátra

POZSONY. Március 15-én a Petőfi Sándor szobránál tartott ünnepi megemlékezést követően a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Művelődési Intézete és városi választmánya a Szövetség dísztermében tartotta Fonód Sarolta: Szerelmem, Magas Tátra című fotókiállításának megnyitóját.

A kiállításon a megjelenteket Huszár László, a Csemadok Művelődési Intézetének igazgatója köszöntötte. Faltisz Andrea grafikusművész, Fónod sarolta lánya személyes hangvételű beszédében leszögezte, sok kiállítást nyitott meg, de mind közül a legnehezebb feladat édesanyjáról, az ő fotóiról beszélni.
Azt mondta, látja maga előtt édesanyját, ahogy készül, várja már a Tátrát. Ilyenkor naponta beszéltek telefonon, terveztek, szerveztek, “tátráztak”. „Beszélgetni is szeretett róla, s mivel minden szegletét úgy ismerte, mint a tenyerét, fejben túrázott, mikor már menni nem tudott. Mert a Tátra az ÖRÖK SZERELEM!”, hangoztatta nyitóbeszédben Faltisz Andrea. 

                                                     

Fónod Sarolta művészetére meghatározóak voltak gyökerei is, amelyek egész életét átfonták.  A szülőföldje, Csallóköz, az imádott Somorja és Pozsony. A nagy család, ami körülvette, a somorjai ház, az ismerős illatok, szavak, kedves helyszínek.

Az áttelepítés ellenére a gondtalan gyermekévek, a szabadság érzete mind-mind a Felvidékhez kötötték. Állandó volt honvágya a közeg után, ahol született, ahol eszmélt. Naprakészen tudta, ismerte az otthoni eseményeket, minden érdekelte, ami Pozsonnyal, Somorjával kapcsolatos volt, az irodalom, a zene, a politika. Nem tudott, és nem is akart elszakadni innen, legalábbis lélekben nem. Fotói a Felvidék iránti mély szeretetének bizonyítékai.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.