Főszerepben a mellzongora

2021. március 17., 16:00
Csermák Zoltán

Március 19-én, este 20.00-kor a tavasz kezdetének előestéjén a harmonikásoké a főszerep a Hagyományok Háza SzínpadOn sorozatában. A nézők a kiváló előadók játékát két felvonásban élvezhetik.

A harmonika színei című első felvonásban a nézők Pál Lajos tanítványainak és zenész barátainak műsorát láthatják. A harmonikát sok nemzet tekinti sajátjának, így az e hangszeren játszott zenei anyag is sokszínű. 

A műsorban felcsendülnek különböző nemzetek dallamai: a francia pásztortánctól, a musette-től az olasz karneváli muzsikán át a magyar népzenéig.

A műsor szerkesztője: Pál Lajos.

A második rész címe: Harmonika a Kárpát-medencében. A harmonika megosztó hangszer a táncházmozgalomban.

Míg a Kárpát-medence más népeinél használata sokféle formában virágzott ki az elmúlt évszázadban, addig a magyar népzenében csak helyenként, és csupán néhány rövid időszakra kapott szerepet. Késői megjelenésének köszönhetően kevéssé honosult meg, és nem alakult ki sajátos zenei formanyelve sem.

Mégis, létjogosultságot nyert a népzenei rendezvényeken, mulatságokban, hiszen a harmonika hangja sokszor megszólal a táncházmozgalom zenei képét formáló, XX. század második felében készült gyűjtésekben. A harmonikajáték talán egy karakteres ízű fűszerhez hasonlítható leginkább: túlzott használata az adott régióra jellemző zenei hagyomány jellegzetes zamatát könnyen eluralhatja, ám értő kézzel, megfelelő arányban adagolva, segítségével visszaidézhető a '70-es, '80-as évek meghatározó gyűjtéseinek hangulata. 

szinpadon_harmonika2_dusagabor.jpg

A SzínpadOn koncertjén ezt a fűszert nagykanállal mérik. Nem csoda, hiszen neves táncházi mellzongoristák gyűlnek össze, hogy a harmonika népzenei példatárából adjanak ízelítőt.

A műsorban a magyar népi tradíciókhoz köthető összeállítások mellett fontos szerepet kap szomszédjaink és hazai kisebbségeink népzenéje is.

S mivel a harmonika alapvetően a múlt század második felének hangszere, így a március 19-ei összeállításban e kor – gyakran eltűnőben lévő – tánczenei dallamait is megismerhetik az érdeklődők.

Információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/szinpadon-harmonikasok