HIRDETÉS

Fölszállott a páva - Kategóriagyőztes lett a Pósfa Zenekar

hirek.sk 2017. december 30., 08:22
BUDAPEST. A felvidéki Pósfa Zenekar nyert a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor pénteki döntőjében, amelyet a Duna televízió élőben közvetített. A közönségdíjat az erdélyi Tatrospart Néptánccsoport kapta.

A táncegyüttesek kategóriájában a Kalotaszeg Legénytársulat, szóló és párostánc kategóriában Fodor Mátyás, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában pedig a Pendely Énekegyüttes vehette át a kettő-kettő millió forintos nyereményt.

A hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában maximális, azaz 50 pontot kapott a zsűritől és ezzel az első helyen végzett gellei Pósfa Zenekar szintén kétmillió forintos nyereményben részesült.

Az Iván fivérek - Péter, András és Zoltán - valamint Álló István nagybőgős és Gólya Márton cimbalmos alkotta zenekar ezúttal csallóközi dudanótákat játszott, amit a közönség vastapssal, a zsűri tagjai pedig dícsérő szavakkal és személyenként 10 ponttal értékelt.

Agócs Gergely kiemelte, hogy pontosan úgy játszották a dudanótákat, ahogy azt szükséges játszani, és szerinte tökéletes volt. Zsuráfszky Zoltán elárulta, hogy nagyon szereti azt a muzikalitást, ami belőlük árad. Sebő Ferenc zsűrielnök szerint a fiatal zenészek "nagy ravaszok, mert játszottak azoknak is, akik a régi zenét szeretik, meg azoknak is, akik az újat", az egész verseny folyamán nyújtott teljesítményükhöz pedig gratulált a zenekarnak.

Morvai Noémi műsorvezetőnő azt kívánta az együttesnek, hogy vigyék jó hírét a népzenének az új évben is, mert kiváló nagykövetei a műfajnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egy-egy millió forintos különdíjait Balog Zoltán miniszter adta át a Nógrád Táncegyüttesnek és Eötvös Remusnak.   

Külön öröm számunkra, hogy Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár egymillió forintos különdíját a középdöntőig jutó nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes kapta.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját a Nyírség Táncegyüttes, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság különdíját Veres Mihaela vehette át. Szintén egymillió forintos különdíjat adományozott Molnár Levente operaénekes és a Magyar Állami Népi Együttes Borbáth Szilveszternek.  

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza ötödik alkalommal megrendezett közös műsorában énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek kategóriákban álltak a zsűri elé hétről hétre a 16-35 éves fiatalok.   

A versenyzők produkcióit Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze, Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus alkotta zsűri értékelte hétről-hétre.   

Az ötödik évad befejezéseként a műsor a Kodály-emlékév előtt tisztelgett. A tehetségkutatót a Liszt-díjas Molnár Levente és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója zárta, akik erre az alaklomra készítették Erdélyi táncok Kodály népdalfeldolgozásaival című előadásukat. A műsort Novák Péter és Morvai Noémi vezették.

A péntek esti döntő teljes egészében megtekinthető a www.mediaklikk.hu/folszallottapava oldalán vagy pedig ezen az oldalon, benne a Pósfa Zenekarral 1:19:17-től.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS