2018. június 23., 10:18

Fókuszban a múzeum - Utazás az őskorba

Idén olyan nagyszerű rendezvények helyszíne volt a királyhelmeci  Mailáth József Regionális Múzeum, hogy tevékenységére már azok is felfigyeltek, akik soha sem voltak született múzeumlátogatók. Talán ennek köszönhető az a tény is, hogy még csak három napja nyílt meg az Utazás az őskorba című kiállítás, máris a város két alapiskolája lecsapott rá.

mailath-muzeum-udvara.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

A megnyitón a szlovák tannyelvű alapiskola 70 gyereke vett részt, míg egy nappal később 40 kisdiák érkezett ide a magyar alapiskolából.

Az interaktív kiállításért hála a Haliganda Kreatívháznak, akik a Kelet-Szlovákiai Múzeummal karöltve találták meg és kivitelezték ezt a témát.

Mindent megmutatnak, amit a Haliganda amatőr régésze a mai Kelet-Szlovákia területén talált, ráadásul úgy, hogy a leleteket szemléletessé is teszik. A terem alapját egy nagy térkép képezi, amelyen bejelölték azokat a lelőhelyeket, ahonnan az egyes leletek származnak. Ezek őskoron belüli besorolását is megtalálni az üveg mögötti tájékoztató segítségével. A színek is segítik a tájékozódást. Az ásatások helyszíneinek nevére pedig egy-egy színes kábeldob-formán elhelyezték magát a leletet, amelyhez nagyító is jár, hogy a fosszíliák vagy más néven ősmaradványok, ősleletek, az állatok, növények vagy más élő szervezetek megkövesedett vagy egyéb módon megőrződött maradványai, illetve lenyomatai még pontosabban láthatóak legyenek. A  mai Szlovákia területén  talált legrégebbi maradvány 300 millió éves. De van itt kiállítva cápa- és mamutfog is.

a kiállítóterem
Fotó:  Zsebik Ildikó
a kiállítóterem

Az itt látható tengeri liliomok és nautiluszok érdekessége pedig az, hogy túlélték az őskort, a tengerek mélyén ma is fellelhetőek.

A kiállítás nemcsak tájékoztat, hanem játéklehetőséget is nyújt az ifjabb látogatóknak. Van itt dínós puzzle, vagy a mindenki által jól ismert Ember, nem mérgelődj! című társasjáték, ám dínókkal.

A kiállítás azt is megmutatja, mely hangszerek ősei léteztek már az őskorban, ezeket hangadásra használták, hiszen hangokkal kommunikáltak.

néhány a hangszerek közül
Fotó:  Zsebik Ildikó
néhány a hangszerek közül

Bizonyos kiállítási tárgyakat ugyan üveg zár el a látogatóktól, de egy jó részük érinthető, sőt ki is próbálható.

Az archeológiai és paleontológiai leleteken kívül kiállítottak itt geológiai térképeket, egy homokozót, amelyben illusztrálják a régész munkáját, sőt a látogató két kisfilmet és számtalan szakkönyvet is megnézhet ebben a témakörben.

A szeptember 8-áig látható kiállítást eddig Szlovákián kívül Lengyelországban is bemutatták már, így látogatóinak száma elérte a 15 ezret.

mailath-muzeum-udvara.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.