2019. november 24., 13:37

Felvidéki turnén a Kolompos együttes

Az adventi időszakban tovább folytatódik a Felvidéken a harminc évvel ezelőtt megalakult Kolompos együttes gyermekkoncert turnéja. Az autentikus folk- és népzenét játszó zenekar még mindig ereje teljében szórakoztatja a magyar óvodásokat és kisiskolásokat, miközben egy felnőtt generációt repít vissza saját gyermekkorának önfeledten vidám világába.

kolompos3.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Hosszú évek után a Felvidéken indult hódító útjára a magyar néphagyományokat újszerűen feldolgozó, a közönséget játékba hívó Kolompos együttes a Cseperedő program jóvoltából.

A novemberi hónap végén és az adventi időszakban összesen 15 felvidéki Ringató helyszínen találkozhat a közönség a magyarországi zenekar jó kedélyű és bohókás tagjaival.

A turné elején Gútán, Komáromban, Kétyen és a mátyusföldi Nagymácsédon szórakozhattak a legkisebbek arra a zenére, amely húsz-harminc évvel ezelőtt már szüleiket is a magyar néphagyományok és népzenei ritmusok szeretetére és megtartására tanította. A koncerteken bizonyítást nyer, hogy a jó zene, a játék, a ritmus, a mókás tanítás és nevelés az egyetlen módszer arra, hogy a gyermek önfeledten, korlátok nélkül fejlődni tudjon, és boldog legyen.

Ezt műveli a Kolompos zenekar mesteri szinten. A felvidéki koncertek során a gyerekek megismerkedhetnek a különféle hangszerekkel, mint a mandolin, a kolomp vagy a kétfenekű dob, a zenekar tagjai pedig interaktívan szórakoztatják és mozgatják meg kis közönségüket, miközben játékos évődés és móka van jelen az egész koncert ideje alatt.

Nagy Zoltánt, a zenekar oszlopos tagja, a Kolompos nagymácsédi koncertje után elmondta, minden előadásuk során igyekszenek alkalmazkodni az adott évszakhoz, ünnepi időszakhoz, és annak témáit, hagyományait megjeleníteni a népzenén, mesén keresztül. A Cseperedő program keretén belül megvalósuló novemberi előadások az „én elmentem a vásárba” dal köré épülnek fel, a régi őszi hagyományokat, betakarítási munkálatokat, közösségi együttléteket, vásározásokat elevenítik fel és mutatják be gyermeki szemszögből.

{P3}

Tapasztalatból tudják már, mely énekek, dalocskák a gyerekek kedvencei.  Nagy Zoltán szerint

a Felvidéken kifejezetten élmény játszani a zenekarnak, hiszen a „végek” sokkal inkább őrzik a magyar hagyományokat, erősebb az a népi tudás és hit, amely a gyerekekben gyökeret ver, a kisebbségi létben az ember mindig jobban őrzi hagyományait nyelvben, kultúrában és zenében is.

Az a generáció, amelynek a Kolompos három évtizeddel ezelőtt játszani kezdett mára már felnőtt, és a saját gyerekeit viszi a koncertekre. Nagy Zoltán elárulta, nehéz dolog ilyen hosszú éveken keresztül az élvonalban maradni, azt a hivatást végezni, amire hajdanában ráleltek.

Megéreztük azt, milyen fontos nem oktatói jelleggel, játékos-vidám formában minden kisgyerekhez eljuttatni ezeknek a daloknak, a régi játékoknak, szokásoknak a szeretetét. Csak ez a lényeg. Nem kell, hogy neveljünk, csak az, hogy szeresse a gyerek a zenét. És ha ezt ilyen kiskorban a vidámsághoz köti, akkor később, kamaszkorban sem tagadja majd meg a népzenét, hanem jó érzése lesz tőle

– fejtette ki a zenész.

A Kolompos további felvidéki helyszíneken is fellép az adventi időszakban. A fellépési sorrendet  a Cseperedő oldalán tekinthetik meg.

A Kolompos zenekar 1988-ban alakult, autentikus magyar népzenét játszanak.
1989-ben elnyerték a Népművészet Ifjú Mestere díjat. Kezdetben táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként zenéltek, majd rövidesen önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig.
1990 decemberében jelentős fordulat történt a fiatal zenekar életében. Meghívást kaptak egy óvodába táncházat tartani, amiből végül egy zenés-mesélős, játékos-táncos mókázás lett.
Néhány hónap múlva elkészült egy egész tanévet átívelő sorozat, melyben a népszokásokat mutatják be a játékos módon rengeteg vidámsággal fűszerezve.

{P2}

A Cseperedő program 2015 májusában indult útjára, melynek célja az országos mama-baba klubhálózat kialakítása. A Cseperedő programot két fő irányvonal határozza meg, egyrészről a Ringató foglalkozások, másrészt a Szülők iskolája. A programot a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatja.

 

kolompos3.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.