Felvidéki adventi Ringató - VIDEÓVAL

2020. december 14., 19:16
Horváth Szomolai Andrea

Nagyszabású és könnyekig megható online adventi Ringató foglalkozást állítottak össze a Kodály módszeren alapuló program felvidéki foglalkozásvezetői.

Karácsonyi Ringató foglalkozást állított össze 24 felvidéki Ringató foglalkozásvezető kelettől nyugatig.

A Ringatók háziasszonyai a hagyományokhoz híven minden évben nagyszabású adventi foglalkozással kedveskednek a családoknak, ez a lehetőség sajnos idén elmaradt – tudjuk meg a Ringató felvidéki koordinátorától, a peredi óvodában tevékenykedő Berky Angelikától. Az online adventi Ringató gondolata tehát abból a gondolatból született meg, hogy a foglalkozásvezetők nem akarták hagyományos magyar népi csengő énekszó és játék nélkül hagyni a családokat a várakozás ünnepi időszakában.

Angelika elárulta, technikailag nagyon időigényes és komoly munka volt összerakni a videót, hiszen minden bekapcsolódó foglalkozásvezetőnek a saját otthonában kellett kreatívan elvégezni a hang- és videófelvételeket, amelyeket később az operatőr vágott össze. A játékvezető Süll Kinga, komáromi foglalkozásvezető volt. A koordinátor szerint a kész videót összeállítani felért egy csapatépítő tréninggel.

Az online foglalkozást minden érdeklődő megnézheti a Cseperedő Youtube csatornáján. A videó elején Gróh Ilona, a Ringató megálmodója és a mozgalom vezetője köszönti a családokat áldott ünnepet kívánva nekik. Elmondta, a Ringató több mint egy zenei nevelési módszer, családokat kovácsol össze, közösségeket épít.

A Ringatón ízlelgetjük a magyar nyelv szépségeit

-fejtette ki. Hozzátette, nagy örömére szolgál, hogy

a felvidéki foglalkozásokon akár szlovák családok is részt vesznek, egyszerűen csak azért, mert Ringatón lenni jó.

Az adventi videóban elhangzó dalocskák, népi énekek, versek, gyermekjátékok mind-mind a karácsony tematikájára épülnek fel. 24 foglalkozásvezető szíve-lelke jön át a képernyőről, ahogy felcsendül az ének olyan hangszerek kíséretében, mint a fuvola, gitár, vagy akár a triangulum.

És a felvidéki ringatósok úgy énekelnek, mint az angyalok az égben.