Favilla, fakanál, fatányér – hagyományőrző gyerektábor Almágyban

Szvorák Emese 2019. július 12., 15:09

„Favilla, fakanál, fatányér, itt leszek veletek a héten én. Citerázok, gyertyát öntök, táncolok, festek, fonok, lövök, célzok és varrok. Favilla, fakanál, fatányér, élményekben dús és gazdag lesz a hét” – csendült fel minden reggel a tábori nóta az almágyi alapiskolában, idén immár harmadik alkalommal.

Fotó: Szvorák Emese

A rendezvényt a népi kultúra szeretete, megismerése hatotta át. Agócs Ildikó, szervező, az Almágyi alapiskola igazgatóhelyettese portálunknak elmondta: a tábor célja a hagyományőrzés, annak megismertetése és továbbadása a diákoknak.

Nem biztos, hogy otthon, családi körben ezeket a mesterségeket elsajátítják a gyerekek, ezért a tábor idején szeretnénk nekik minél több mindent bemutatni”

– nyilatkozta.

Fotó: Szvorák Emese

Minden nap párhuzamosan több foglalkozás zajlott. Volt szövés, fonás, hímzés, nemezelés, barkó játékok készítése, sütés-főzés, íjászkodás és sok más. A kismesterségek bemutatására a pedagógusokon kívül külső segítőket is hívtak, akik tudásukkal gazdagították a tábor kínálatát.

Máté Jánosné, Salgótarjánból érkezett. A diákokkal a nemezelést, illetve a szövést, fonást ismertette meg.

Labda nemezelésével kezdtük, mert az a legegyszerűbb, és ez mindig sikerül a gyerekeknek”

– mondta, hozzátéve: szeretné minél több embernek továbbadni tudását.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

A tábor kapacitása 42 fő, bár a jelentkezők száma messze meghaladta azt. Idén a szervezők változtattak és ötnaposra bővítették a programot. Az intézmény pedagógusai nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok továbbörökítésére. Az iskolában működik citerazenekar, de vannak sikeres népmesemondóik, népdalénekeseik is.

 „A citera szakkör 20 vagy 22 évvel ezelőtt indult, ahogy idekerültem mint pedagógus. Egy pályázat útján nyertük a citerákat, és Nagy Zoltán, salgótarjáni zenetanár segített beindítani a szakkört” – tudatta Kovács Árpád, pedagógus. A zenekar falunapok, különféle kultúrműsorok, rendhagyó zeneórák állandó résztvevője. Jelenleg 8 taggal működnek, és több tájegység dalait adják elő.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

Ottjártunkkor a kisdiákok kivétel nélkül nagy munkában voltak. Figyelmüket teljesen lekötötte az épp zajló foglalkozás. Hanyus Regina karkötőt és képeslapot készített. Zagyi Fruzsina többek között zászlót és koszorút, de megtanult hímezni is. Vágó Jázminnak a selmecbányai kirándulás volt leginkább kedvére való. Hulitka Zsófia pedig anyukáját lepte meg egy mobiltartóval.

Az elmúlt évek sikere bizonyosságot adott, hogy a rendezvényt érdemes folytatni. 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS