Értékőrzők a Tündérkert Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Táborban

Nagy MIskó Ildikó 2019. július 11., 14:00

Hiánypótló céllal hívta életre tavaly nyáron a Tündérkert Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Tábort a komáromi Feszty Árpád Kamara Néptáncegyüttes mellett működő Folkfészek Népművészeti Műhely, valamint a Hárompatak Polgári Társulás. A szervezők az érdeklődés miatt az idei folytatás mellett döntöttek.

Fotó: Illés Gábor

A július 10-12-én 9-16 óra között zajló népzenei, népi ének, néptánc és kézműves foglalkozásokra alap- és középiskolások is jelentkeztek. A pénteki zárónapon a táborozók majd bemutatják családtagjaiknak, hogy három nap alatt mit tanultak.

Csütörtöki vizitünk során a közel félszáz táborozó 5 csoportban, a Rév-Magyar Kultúra Házában és a Tiszti Pavilon termeiben gyarapította ismereteit.

Fotó: Illés Gábor

Korpás Éva Fonogram- és Harmónia-díjas énekessel népi énekeket tanultak, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes két táncosának, Gémesi Zoltánnak és Horváth Marikának a vezetésével ropták a néptáncot, Wimmer Zórától a furulyajáték kuliszatitkait lesték el, illetve Horsa István, a dél-komáromi Ördöngös Népzenetanoda oktatójának segítségével a vonós hangszerek kezelése terén mélyíthették el ismereteiket. Közben Angyal Réka, Balázs Lilla és Bozzay Klári Sára kézműves foglalkozásaiba, népi játékaiba is bekapcsolódhattak.

„Az egyes csoportokban azért változó a létszám, mert akadnak olyan táborozók, akik felváltva többféle foglalkozáson is részt vesznek. Ez nem baj, mert így legalább mindenbe belekóstolhatnak. A népi ének csoportban az egyes korosztályokhoz szóló, moldvai csángó dalokat tanulunk.

Hozzánk teljesen kezdők is jöhettek, a szülők dönthették el azt, hogy a gyermekeiket hallásuk és hangjuk alapján érdemes-e hozzánk bejelenteniük.

A tavalyi táborozók között is akadtak olyanok, akiknek annyira megtetszett a népi ének, hogy a többi olyan táborba, ahol oktatok, szintén beiratkoztak. Sőt, olyanok is, akik évközben a magántanítványaimmá váltak“ - tudtuk meg Korpás Évától.

Fotó: Illés Gábor

„A vonós csoportba azok a gyerekek érkeztek, akik évközben is a tanítványaim. Közülük itt most nyolcan vannak. Ide a teljesen kezdőknek azért nem érdemes beiratkozniuk, mert a vonós hangszereken három nap alatt nem lehet megtanulni játszani. Ez az idő inkább arra elég, hogy a haladó hegedűsökkel, brácsásokkal, nagybőgősökkel és csellósokkal összefoglaljuk az évközben az Ördöngös Népzenetanodában tanultakat. A zárónapon zajló táncházban majd mi szolgáltatjuk a zenét, az énekeseink pedig bemutatják az énektudásukat” - magyarázta Horsa István.

Idén furulyaszótól is zengett a tábor.

“Moldvai furulyázást tanítok a táborozóknak, akik között teljesen kezdők és haladók is vannak. Győrből származom, de jelenleg Budapesten élek. Még magam is diákoskodom, de a nyári táborokban szívesen adom át a tudásomat a gyerekeknek. Aki máskor is igényli a segítségemet, az forduljon hozzám bizalommal, senkit sem utasítok el“ - mondta el a Ma7-nek Wimmer Zóra.

Gémesi Zoltántól, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes művészeti vezetőjétől és a párjától tavaly széki táncokat lehetett tanulni.

Fotó: Illés Gábor

„A tavalyi táborozókkal most röviden átismételtük a korábban tanultakat, az újakat pedig gyorsított formában avattuk be a kulisszatitkokba. Aztán elkezdtük a mezőségi táncok oktatását. Hozzánk felsőtagozatos alapiskolások és középiskolások jelentkeztek. Nagyon ügyesnek bizonyultak, csak több fiú jöhetett volna, mert többségben vannak a lányok. Akit érdekel, a pénteken 16 órakor kezdődő zárórendezvényen meglesheti, hogy mire jutottunk“ - nyilatkozta portálunknak.

Balázs Lilla elárulta, hogy

a kézműves csoportban most a körmönfonást és a szövési technikákat sajátítják el a résztvevők.

„A finom motorika és a kézügyesség fejlesztését, illetve az agyi funkciókat segítő foglalkozásokat kerestünk a gyerekeknek. Az általunk választott technikákban fellelhető a minták ütemessége, s azok a jobb és bal agyfélteke kommunikációját is segítik. Mivel éppen zajlik a műanyagmentes július, ezért fokozottan ügyeltünk a természetes alapanyagok használatára. Sőt, az újrahasznosítás jelentőségére is rávezetjük őket: nem termelünk szemetet, hanem a megmaradó anyagokat ismét felhasználjuk. A műveikből külön kiállítást nem rendezünk, hiszen a táborozók hazavihetik az itt készített munkáikat. Az éber szemlélődő azonban rajtuk felfedezheti a körmönfont és makramézott termékeiket, köztük a nyakláncokat, hajpántokat és öveket is. Bár e csoportba tizenöten jelentkeztek, de gyűjtőpontként is szolgálunk, ahol a foglalkozásainkba átmeneti időre a többi csoportból is érkeznek gyerekek“ - tájékoztatott.

Fotó: Illés Gábor

A tábor két ötletgazdája és „motorja“ Illés Gábor, a Hárompatak Polgári Társulás elnöke, illetve a Hárompatak együttes kobzos-furulyása, valamint Korpás György, a Folkfészek Népművészeti Műhely vezetője.

Tőlük azt is megtudtuk, hogy némi anyagi támogatást kaptak Komárom Város Önkormányzatától, amit terembérletre költöttek. Bár korábban a Csoóri Sándor Alaptól is reméltek pénzeszközöket, de mivel az a táborkezdésig nem írta ki a pályázatát, onnan utólag támogatást már nem kérhetnek. Tavaly még ez az alap is hozzájárult kiadásaik fedezéséhez.

Képgalériánk:
Fotó: Illés Gábor

„Mivel a helyi Eötvös Utcai Alapiskolában éppen napközis tábor zajlik, tegnap az ottani táborozók is átruccantak hozzánk. Minden érdeklődőnek örülünk, hiszen a célunk a helyi népművészeti tevékenység felélesztése. Komáromban ugyanis csak a mi Feszty Árpád Kamara Néptáncegyüttesünk működik felnőtt csoportként, de hiányzik az utánpótlást is szolgáló gyermek néptáncegyüttes. Ezért e táborunkban és a Hárompatak zenekarral együtt évközben szervezett táncházainkban is igyekszünk megismertetni - megszerettetni velük a népművészeti értékeket. Bízunk abban, hogy az általunk elhintett mag termékeny talajba hull, s mielőbb egy helyi gyermek néptáncegyüttes is létrejön“ - fejtették ki a főszervezők.

0 HOZZÁSZÓLÁS