2023. május 15., 18:11

Emlékhelyeink: Tarczy Lajos emléktáblái

A Magyar7 hetilap felvidéki magyar emlékhelyeket bemutató sorozatában ezúttal Heténybe látogatunk.

Hetény
Fotó: Görföl Jenő

Tarczy Lajos Hetény szülöttje, a 19. század jeles filozófusa, természettudósa, a Pápai Reformárus Kollégium tanára, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Tisztelete, kultusza szülőfalujában általános: az ő nevét viseli a magyar tannyelvű alapiskola, s emlékoszlopot állítottak tiszteletére.

Tarczy elemi iskolába szülőfalujában, gimnáziumba Komáromban járt. Teológiai és filozófiai tanulmányait Pápán végezte, majd Bécsben és Berlinben tanult fizikát és matematikát

1833-tól haláláig, 48 éven át volt a pápai kollégium tanára. Először filozófiát oktatott, de ettől eltiltották, és már csak természettudományt tanított. Tanártársával újjászervezte, modernizálta az iskolát, önálló nyomdát hozott létre az iskolában. Az oktatás mikéntjét is megreformálta, az addigi gyakorlattól eltérően diákjaitól nem a tananyag visszamondását várta el, hanem önálló gondolkodásra sarkallta őket. Sokoldalú esztétikai és irodalmi nevelést folytatott. 1841-ben megalapította a főiskolai Képzőtársaságot, amelynek első tanárelnöke lett. A Képzőtársaság hamarosan Pápa egyik szellemi központjává vált, itt kezdte pályáját többek között Petőfi Sándor, Jókai Mór és Orlai Petrich Soma is. 

Jókai ezt írta róla: „Tarczy Lajos volt az egyik legkitűnőbb tanár a főiskolában. Ő magyarázta a természettant és a felsőbb mathesist…tankönyve ma is használható…Hát még az előadása! Azt élvezet volt hallgatni. Ő maga megteremtette a főiskola phisicum-museumát, s experimentátiói bűvészestélyek számba mentek. 

Petőfi így emlékezett rá: „…a derék Tarczy az, kinek mindent köszönhetek”. 

Tarczy Lajos számos természettudományi tankönyvet írt, amelyekkel részt vállalt a magyar szaknyelv kialakításában. Munkája elismeréseképpen az MTA 1838-ban levelező, majd 1840-ben rendes tagjai sorába választotta. 

1992-ben Hetény község egy emlékoszlopot állított Tarczy Lajosnak, amelyen a dombormű Nagy János alkotása. Amikor a magyar tannyelvű alapiskola fölvette Tarczy Lajos nevét, az iskola falán is elhelyeztek egy emléktáblát, Nagy Lajos alkotását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.