2020. február 21., 17:27

Élőszóval a Völgyben

A Medvesalja polgári társulás szervezésében utolsó megállójához érkezett a hagyományos népmesemondást bemutató és népszerűsítő előadássorozat. Varga Norbert folklórkutatóval harmadízben találkozhatott a hallgatóság, aki ezúttal az Élőszóval című DVD-t mutatta be, mely a Hagyományok Háza Népmesetár sorozatának legújabb kiadványa.

Médialapozó
Népmesekutatás

Az előadó történelmi áttekintéssel kezdte mondanivalóját, közelebb hozva ezáltal a népmesekutatás kialakulását. Elmondta, hogy az európai mesekutatás kezdetei Németországba, a Grimm fivérekig nyúlnak vissza. Európai viszonylatban ők végezték az első terepkutatást, melynek hozadéka az 1812-ben kiadott Kinder- und Hausmärchen (Gyermek-és családi mesék) című kötet, melyet megelőzően nem jelent meg hasonló terjedelmű és mélységű összefoglaló munka.

A művel egyrészt a német paraszti nyelvhasználat sokszínűségét szerették volna bemutatni, másrészt állították, hogy gyűjteményükben az elveszettnek hitt, ősi német mítoszok rejtőznek, harmadrészt pedig nevelői célzattal, esztétikai és erkölcsi normák érvényesítése érdekében átírták némely szövegeket. Például a Piroska és a farkas című mese eredetileg tragikus befejezéssel zárul - a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát. A mai formájában ismert befejezést egy másik meséből kölcsönözték.

A Grimm fivérek munkássága meghatározó hatást gyakorolt más európai népek folklorisztikájára is. Ennek köszönhető, hogy Gaal György, könyvtárnok a Bécsben állomásozó magyar közkatonák meséit összegyűjtötte, és 1822-ben Mährchender Magyaren címmel megjelentette.

További magyar viszonylatban Ipolyi Arnold neve jelentős, aki az 1800-as évek derekán gyűjtőhálózatot hozott létre, a magyar mitológia rekonstruálásához szolgáló mesék, mondák összegyűjtése céljából. A munkába bekapcsolódó barátok, tanítványok és paptársak 1846 és 1858 között közel 800 szöveget gyűjtöttek össze.

A teljes folklóranyag Benedek Katalin szerkesztésében 2006-ban jelent meg A tengeri kisasszony címmel.

Majd Ortutay Gyula Fedics Mihály mesél című műve hoz egyfajta paradigmaváltást a magyar népmesekutatás világában, Ortutay a kötet megjelenésével lerakja az egyéniségkutató iskola alapjait. Hiszen Fedics az első magyar mesemondó, akinek nemcsak meséivel találkozunk a könyv lapjain, hanem életkörülményeire, egyéniségére is fény derül. Szlovákiai magyar viszonylatban öt kötet jelent meg az egyéniségkutató irányzat szellemében, és mind az öt valamelyik gömöri településhez köthető. Szerzőik B. Kovács István, Magyar Zoltán és Varga Norbert.

Élőszóval

A hagyományos mesemondás ma újra reneszánszát éli. A magyarországi Hagyományok Háza idestova másfél évtizede a folklór ezen területének is figyelmet szentel, akkreditált tanfolyamok, előadássorozatok, mesterkurzusok, szakmai programok szervezése és szakmai kiadványok megjelentetése formájában.

eloszoval3.jpg

Az Élőszóval - Palócföldi népmesék Varga Norbert gyűjtéséből című DVD kiadvány és a hozzá tartozó kísérőfüzet a Népmesetár sorozatuk legújabb darabja, mely Varga Norbert folklórkutató 2005 és 2019 közötti gyűjtéseiből kiválasztott kilenc mesemondó 16 meséjét tárja a közönség elé.

A hozzá tartozó kísérőfüzet pedig bemutatja a mesemondókat és mesemondói technikájukat, segíti az egyes mesefelvételek értő hallgatását, elméleti, esztétikai és praktikus szempontokat fölvetve.

„A DVD Palócföld magyarországi és szlovákiai részein élő, a palóc tájnyelv különböző változataiban beszélő mesemondók népmeséit tartalmazza. A válogatásban szereplő mesemondók között korban, nemben, foglalkozásban, sőt etnikai hovatartozásban is különbség mutatkozik, hiszen magyar anyanyelvű cigányok, romungrók is szerepelnek rajta. Ami közös bennük, hogy kiforrott, kiművelt nyelviséget alkalmaznak. Tehát az a mesei nyelvezet, amelyen ők megszólalnak, és az az előadásmód, amelyet ők képviselnek, annak ellenére, hogy a 21. században került dokumentálásra, hiteles és értékes lenyomata a hagyományos paraszti mesemondásnak” - nyilatkozta Varga Norbert.

A szerzőnek az elmúlt évek gyűjtőmunkái során, a rimaszombati Vörös Előd operatőrrel közösen, mintegy 40 mesemondó egyéniséget sikerült videó anyagban is megörökíteni az utókornak.  

eloszoval3.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.