2019. október 18., 15:36

Előadás a Cseres-hegység TK természeti értékeiről

A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet idén ünnepli kialakításának 30. évfordulóját. Ez alkalomból több helyszínen is kiállításokra kerül sor, ahol bemutatják a körzet egyedi természeti adottságait, valamint a terület védelmét szolgáló szervezet múltját. A szervezők szakmai előadásokkal egészítik ki a tárlatot, melynek célja, hogy érdekes és tartalmas módon bővítse a térségről szerzett általános ismereteket, valamint hogy teljesebb képet adjon az itt található értékekről.

chko-prednaska-eloadas-fb.jpg
Fotó: archívum

Az előadás során szó esik az erdőkről, amelyek a tájvédelmi körzet közel 2/3-át borítják. Cseres-tölgyesek, gyertyános-tölgyesek, bükkösök uralkodnak a területen, de mozaikszerűen molyhos tölgyesek, szurdokerdők és törmeléklejtő erdők, égerligetek és füzesek is előfordulnak. A tájvédelmi körzetre jellemző a legelők és legelőcserjések terjedelmes előfordulása. Sok fajnak jelentenek élőhelyet, így a biológiai sokféleség jelentős őrzői. Szó lesz a Tájvédelmi Körzet területén lévő völgyzárógátas víztárolókról is. Ezek a másodlagos élőhelyek a vízi élőlények számára különösen jelentősek.

A tájvédelmi körzet kis kiterjedésű, de jellegzetes élőhelyei a sziklai biotópok. Az élőhelyek változatosságával párhuzamba állítható a fajok sokszínűsége. Az itt megtalálható növény- és állatfajok jelentős számban védettek, sokuk előfordulása biogeográfiai szempontból vagy természetvédelmi státuszuk miatt jelentős.

Bemutatásra kerül 15 fokozottan védett természetvédelmi terület, ezek a tájvédelmi körzet kisebb részét alkotják. Területének kb. negyede Natura 2000, különleges természetmegőrző terület. A különleges madármegőrző terület pedig majdnem teljes átfedésben áll a tájvédelmi körzettel.

A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet Szlovákia területének csupán 0,034 %-án fekszik. Ennek ellenére itt számos élőhely, növény-, gomba- vagy állatfaj jelentős terjedelemben vagy mennyiségben megtalálható. Ezért is érdemel megkülönböztetett figyelmet és védelmet. A kiállítást kiegészítő  kétnyelvű előadás csupán betekintést enged a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet változatos természeti értékeibe. Erre 2019. október 25-én, 16:30 órakor kerül sor a Városi Honismereti Múzeumban. A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden érdeklődőt!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.