2019. június 29., 10:08

Elkezdődtek a XV. Alsószeli Jurtanapok

Hamisítatlan fesztiváli hangulattal, a gyermekudvar megnyitásával és az óriás szalmavár bevételével vette kezdetét a jubiláló XV. Alsószeli Jurtanapok Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetem június 28-án. A Felvidék egyik legnagyobb fesztiválján június 30-ig, vasárnapig váltják egymást a minőségi szórakozást nyújtó programok.

jn9.jpg
Galéria
+30 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A fesztivál szervezői és előkészítői az egyhetes építőtábor során készítették elő idén is a Jurtanapok terepét, és minden apró részlettel ügyelnek arra, hogy annak látogatói a lehető legjobban és felszabadultan érezzék magukat. A mátyusföldi Alsószeliben, június 28-ának délutánján ismét felbolydult az élet, és a mindennapi tevékenységek helyett most három napig a magyar hagyományoké, kultúráé, zenéé, a szórakozásé a az együvétartozásé a főszerep.

A hivatalos megnyitó előtti fél órában már megjelentek a Laposon az első nézelődők, résztvevők. Egyelőre mindenki felméri a terepet, ismerkedik a népművelők, árusok kínálatával, nézelődik a Faloda, a Serelde és a Borok utcácskája kínálatában, megkóstolja a szeli csikmákot, vagy a Jurtanapokkal szinte már egybeforrott, kemencében sült lepényt. A Jurtanapok árusai nem a csilli-villi, semmitmondó bóvlit kínálják, csodás látvány, ahogy a népi hangszerkészítő bácsi magyarázza a gyerekeknek a letűnt korok hangszereinek működését, ahogy feltűnik a Lapos oldalában a bábkészítő asszony mesebirodalomba illő kínálata, és a racka- és birkabőr árus díszművessel, ugyanúgy lehet jól alkudni és beszélgetni, mint az előző években.  

A Jurtanapok hivatalos megnyitója hagyományosan a Zele Törzs törzsi zászlójának ünnepélyes felvonásával vette kezdetét. A gyülekező fesztiválozókat elsőként Osztényi Viktória, a Zele Törzs alapító tagja köszöntötte, aki beszélt a tizenöt évvel ezelőtt alakuló Jurtanapok kezdeteiről.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

„2004 júniusában, történt, mikor egy kis baráti társaság megépítette az alsószeli Laposon az első, saját kézzel és erőből elkészített jurtát. Berendeztük, gulyást főztünk, íjászkodtunk és megmutattuk a szelieknek, mi is az a jurta. Még számunkra is hihetetlen volt, hogy mennyi embert idevonzott akkor az a kis megmozdulás. Ott, az a nap volt a nulladik Jurtanapok, az első előtti, a kezdet" – mesélt Osztényi Viktória, majd hozzátette, akkor tudatosult bennük a tény, hogy ezt folytatni kell, mert érdekli az embereket, amit csináltak, így, ebből a megfontolásból alakult kicsivel később a Zele Törzs. Azóta a kis, családias Jurtanapok egy óriási, háromnapos fesztivállá nőtte ki magát.

„Büszkén mondhatom, hogy az a kis, baráti társaság azóta is itt van, és minden idejét, erejét beleadja, hogy a fesztivál megvalósuljon. Igaz, mi is fáradunk, az évek során egy-egy segítő kéz kiesik, viszont boldog vagyok, mert látom, hogy van és lesz folytatás, hiszen akik még tizenöt évvel ezelőtt lányok és fiúcskák voltunk, most felnőtt szülőkként visszük tovább a hagyományt. Bízom benne, hogy gyermekeink átveszik tőlünk a stafétabotot, és tovább szervezik a Jurtanapokat, hiszen létrehozni valamit az csak a kezdet, összetartani az az előrehaladás, és a közös munka siker”- folytatta Osztényi Viktória.

Kovács Lajos, Alsószeli polgármestere tiszteletét és háláját fejezte ki a szervezők és segítők felé, hogy önkéntes munkával, közös erővel, mosolyogva mozgatják a fesztivál rugóit és működnek szinte észrevétlenül a kulisszák mögött.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A Zele Törzs törzsi zászlóját a vezér, Francisti László utasítására húzták fel a Vezérjurta előtt.

A köszöntőket követően a jubiláló Jurtanapokon a szintén évfordulót ünneplő, 15 éves Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes lépett színpadra, amely az első Jurtanapokon lépett fel először, azóta is töretlenül működve. A táncosoknak a 25 éves Bendő zenekar húzta a talpalávalót. A jubielumi csokorba a vasárnapi nap folyamán az 50 éves Alsószeli Magyar Dalkör is beépül majd.

A Jurtanapok nagyszínpadán péntek este Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák koncertjére került sor, a Nagyjurtában Récsei Noémi, rádiós és tévés műsorvezető beszélgetőestjével vette kezdetét a nyári szabadegyetem előadássorozata.

Szombaton délben gyülekező lesz a Laposon, majd felvonulás a Lapostól a Millenniumi Emlékműhöz. A vásártéren a Vaga Banda gólyalábas gyerekműsora tréfálkodik majd az aprónéppel, majd délután újra kitágul a Lapos, hogy több ezer boldog és elégedett fesztiválozó érezhesse, jó ezen a hétvégén Alsószeliben lenni.

jn9.jpg
Galéria
+30 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.