2023. október 7., 19:38

Elek Apó csodalámpásánál melegedve

Már egy évtizede a komáromi családok is együtt ünneplik a magyar népmese napját – az időjárástól függően vagy a Kossuth téren, vagy az ottani Csemadok-székházban. Az idei szabadtéri eseményen nemcsak az 1859. szeptember 30-án született „nagy mesemondó”, Benedek Elek író-újságíró születésnapját és a gazdag magyar népmesekincset ünnepelte a mintegy százfős sokadalom, hanem elhangzott Bardócz Orsolya, Elek Apó ükunokájának levélben küldött köszöntője is.

A magyar népmese napjának résztvevői
A magyar népmese napjának résztvevői
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A Magyar Olvasástársaság 2005-ben hívta életre a magyar népmese napját, a komáromi székhelyű Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület pedig 2013-ban csatlakozott a mozgalomhoz, amelynek célja a magyar népmese népszerűsítése, továbbéltetése.

Kétfordulós ünneplés

A családok apraja-nagyja szeptember 29-én testet-lelket melengető, nyár végi napsütésben kerülhetett közelebb az életbölcsességekben, tanulságokban gazdag magyar népmesék világához. Előzőleg, a Jókai Egyesület felhívása nyomán óvodákban, alapiskolákban egyszerre hallgatták meg a gyerekek Benedek Elek kiválasztott meséjét. 

magyar népmese napja Komárom
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

A vásárcsarnok előtt Keszegh Margit egyesületi elnök üdvözölte a jelenlevőket, ahol a Földes-pékség idén is pozsonyi kiflikkel várta a gyerekeket. 

Végigkísérik az életünket a mesék, amelyekben általában a jó győzedelmeskedik a rossz felett. Bárcsak így lenne ez a valós életben is…!

– fejezte ki óhaját Keszegh Margit, majd felolvasta Elek Apó ükunokája, Bardócz Orsolya komáromi ünneplőknek írt levelét.

a magyar népmese napjának résztvevői
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

„Van nekem egy csodalámpám, gyerekek, melynek tündéri fényességet árasztó világa mellett országot-világot bejárok, s úgy szedegetem össze a világ legszebb meséit. Világjáró nagy utamból, íme, itt egy könyvre való mese: olvassátok, gyönyörködjetek bennük! Aztán hozok én nektek újabb meg újabb könyveket, melyekből a nagyvilág népeinek legszebb meséit ismeritek meg. Ezekkel a Benedek Elektől, a legnagyobb magyar meseírótól származó szavakkal szeretném köszönteni a magyar népmese napját ünneplőket, felkészítő tanárokat és szülőket én, Elek Apó ükunokája, aki magam is nagy rajongója vagyok a meséknek. Nagy örömmel vennék részt személyesen is ezen a rendezvényen, és osztoznék veletek azokban az izgalmas pillanatokban, amikor a mese varázsa elbűvöli a képzeletet. De most máshol van feladatom. Kárpótlásul küldök pár meselemezt, amely Benedek Elek legszebb meséibe enged betekintést.” Bardócz Orsolya továbbiakban kifejtette a levelében, hogy a mese menedék, felhőtlen öröm, egy olyan játékos világ, amelyben igazságos szabályok szerint mindig az ügyesebb, a szorgalmasabb és a jó győz. A mese szeretete egész életre szóló támaszt ad, a mesemondó a történet szereplőinek bőrébe bújhat, a mesét hallgatónak fejleszti a képzelőerejét, s mindenkinek gazdagítja a szókincsét.

Amíg mesemondók léteznek, addig a mese is örökké megmarad. Kedves gyerekek, azt kívánom nektek, hogy Elek Apó mesemondó csodalámpását ragadjátok magatokhoz, emeljétek magasba, hogy fényével beragyogja a lelketek. Hiszek benne, hogy meseszerető lelketekben most ti viszitek tovább Benedek Elek szellemi örökségét.” 
Bábelőadás, rajzolás, jutalmazás  

A hagyományokhoz híven, minden évben más-más alapiskola színjátszó vagy bábcsoportja meseelőadását élvezheti a közönség. Ez alkalommal a Marianum Egyházi Iskolaközpont Óperencia Bábcsoportja az intézmény két pedagógusa, Gombás Anikó és Gazdag Anikó által betanított, A róka útra kel című meseelőadásával szórakoztatta a közösen ünneplőket. A csoportot és rendezőit Bardócz Orsolya meselemezeivel és a Jókai Egyesület ajándékcsomagjával jutalmazta a fő szervező. Fazekas Lilla, aki ugyancsak marianumi tanuló, a rendezvény meghívójára felkerült rajzával érdemelte ki a könyvjutalmat. 

mesekönyvek
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

A kedvenc meserészleteiket és azok szereplőit ugyanis minden évben lerajzolhatják a gyerekek, közülük tíz-tíz óvodás és kisdiák is mesekönyvek kapott, alkotásaikat pedig szabadtéri kiállításon mutatták be. 

Minden nagyon tetszett ezen a rendezvényen. Szívesen léptem fel a meseelőadásban, mert kedvelem a történetet, amelyben a róka olyan helyet keres, ahol otthonosan érezheti magát. Mivel azonban rajzolni is nagyon szeretek, ebből sem maradhattam ki. Jövőre is lerajzolom majd valamelyik kedvenc mesehősömet, és eljövök a mesenapra, mert most is érdemes volt, jó volt itt

– mondta lapunknak Ollé Jakab, aki a zenés bábos produkció címszereplőjeként, vagyis Rókaként örült a nap sikerének.

Megjelent a MAGYAR7 40. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.