Egy „darabka” a virágkarneválból

Zsebik Ildikó 2019. szeptember 15., 16:25

Idén 50. alkalommal tartották meg a Debreceni Virágkarnevált, és negyedik alkalommal – a királyhelmeci székhelyű Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézetnek köszönhetően – egy kis ízelítő a bodrogközi közönségnek is jutott belőle.

Az eredeti kocsi Fotó: Hátráková Melinda

2019-ben egy eredetileg 14 m hosszú kocsi részlete érkezett a Mailáth József Múzeum udvarára, amelyet az alkotó, Pikó Sándor is elkísért. Egy roppant sokoldalú és rendkívül művelt emberről van szó, aki hivatását tekintve festőművész, grafikus, a Lux együttes dobosa. Kiválóan ismeri a néprajzot, a zenét, a néptáncot, az irodalmat, a virágkarneválnak meg immár 33 éve egyik kivitelezője. Több mint 100 fölött van azon virágkocsik száma, amelyet ő hozott létre, 27 alkalommal ezek díjnyertesek is lettek. A Hogyan készülnek? kérdést neki tettük fel.

Képgalériánk:
Más szemszögből ugyanaz Fotó: Zsebik Ildikó

„A közös munka általában áprilisban kezdődik. Elsőként a téma megtalálása a feladat, ha ez megvan, akkor az alkotó rajzolni kezd, hogy kiderüljön, melyik témát tudja virágkocsik szintjén leginkább kifejteni. Miután eldőlt, hogy mi kerül megvalósításra, eltervezik azt is, milyen virágokkal tudnák a díszítést megoldani. Ezt egy szép, ugyanakkor roppant fáradságos munka követi: egy hungarocell-tömbből kell a papírra vetett figurákat kifaragni. Michalengelo szellemében azt is mondhatnám: a hungarocellben már ott van az alkotás, csak el kell távolítanunk a felesleget” – avat bele az alkotás folyamatába.

Elmondja azt is, amíg a kőfaragás  éles szerszám kérdése, addig itt komoly testi erőt kell kifejteni. Ezt követően az elkészült figurákat  szétvágják, hogy egy merevítő vasvázat kapjanak. Miután újra összerakták őket, jöhetnek a száraz virágok, melyeknek a Kárpát-medence az őshazájuk. Utolsó lépésben kerülnek fel a kompozícióra a vágott virágok. 

Képgalériánk:
Pikó Sándor, az alkotó Fotó: Google

S hogy mi a  Királyhelmecre érkezett jegesmedvéket ábrázoló kocsi részletének üzenete?

„A jegesmedvék mára a kihalás szélére kerültek. Sajnos, azt a mag alakú jéghegyet, amelyen tartózkodtak, nem tudtuk elhozni, de az abban  látható virágok összessége az amazonasi őserdők problematikájára is utalt. A mag a teljesség szimbóluma. Tehát az üzenet az Északi-sark gondjait, az állatvédelem kérdését, a földi egyensúly hiányának kérdéskörét egyaránt felveti, hiszen ezek együtt kihatnak bolygónk egészére is” – meséli nekünk az alkotó.

0 HOZZÁSZÓLÁS