2024. február 6., 20:29

Csütörtökön kezdődik a busójárás

Február 8-13. között ismét a busóké lesz a főszerep Mohácson. A hat napig tartó télűző farsangi karnevál gazdag programot kínál.

busójárás
Fotó: MTI

Az egyre több turistát vonzó mohácsi busójárás is farsangi felvonulással, busó bemutatókkal, látványfőzéssel, néptánccsoportok fellépésével, busóálarc faragással, műhelylátogatásokkal és máglyagyújtással várják az érdeklődőket.

Farsangvasárnap a busók csónakokon érkeznek és elstartol a jelmezes felvonulás. Sötétedéskor a vízre engedik a farsangi télbúcsúztató koporsót, amelyet a főtéren máglyagyújtás és körtánc követ.

busójárás
Fotó:  Sóki Tamás/MTI
A busójárás tavaszváró, téltemető népszokás, amely a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, közismertebb nevükön a sokácok farsangi maszkos alakoskodásából és dramatikus néphagyományából ered. Az UNESCO 2009-ben felvette a Mohácsi Busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, illetve 2012 óta a Busójárás hungarikum is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.