Cigány fesztivál Csatán

2011. augusztus 5., 13:20
hirek.sk
CSATA. Augusztus 20-án tartják a csatai Romano Kher-Cigány Ház mellett álló szabadtéri színpadon a Gilyaben Romale egésznapos cigány fesztivált.

A fesztivál keretében cigány és nem cigány fiatalok szemináriumon foglalkoznak a nemzetiségi és etnikai kapcsolatokkal. A szakmai fórumra a hazaiak mellett cseh és lengyel civil szervezetek is meghívást kaptak.

„Én megtanultam a magyar kultúrát, de te nem tudsz rólam, a romákról semmit” – mondta évekkel ezelőtt Babindák István, a fesztivál megálmodója és szervezője. Ezen próbálnak változtatni a fesztivál szervezői immár 11. éve. A Gilyaben Romale, vagyis a Cigányok, énekeljetek elnevezésű rendezvény ma már széles körben ismert, sokan éppen általa kerültek közelebb a színes roma kultúrához.

A fesztivál délután kezdődik, de előtte levetítik Szekeres Csaba Legbelső szoba című drámai erejű alkotását, amelynek szereplői amatőr színészek. A film négy, az élet kiszámíthatatlan történései folytán szorosan összekacsolódó sorsot helyez egymás mellé. A szereplők egy-egy létproblémát jelenítenek meg,  a kirekesztettség általános állapotával ruházzák fel személyes történetüket.

A szereplők - egy homoszexualitását vállalni képtelen orvos, egy férjétől érzelmi elszigeteltségben élő fiatal nő, egy szerelmes mozgássérült férfi és egy, az önmegbecsüléséért küzdő roma férfi - története pereg le a néző szeme előtt. Érvényt lehet-e szerezni a személyes sorsok igazságának? Orvosolható-e az a félelem és frusztráltság, amelyekket környezetük plántál a romákba?  Hol van, és mikortól, hogyan vállalható a személyes felelősség? Ilyen kérdéseket vet fel a film, bepillantást engedve az ismerős világ színfalai mögé, a legbelső szobába.