2019. január 19., 14:39

Bővíti múzeumai gyűjteményeit Kassa megye

A Kassa Megyei Önkormányzat öt múzeum és két galéria fenntartójaként az előző évhez hasonlóan ebben az esztendőben is folytatja a gyűjtemények bővítését. Erre a célra 100 ezer eurót különített el költségvetésében.

ksk_01.jpg
Fotó: Fábián Gergő

„Célunk nemcsak biztosítani az anyagi feltételeket és a szükséges helyiségeket múzeumaink és galériáink alapvető szakmai tevékenységéhez, hanem igyekszünk lendületbe hozni és jobb minőségűvé tenni a beszerzési folyamatot, értékesebbé tenni a gyűjteményeket. Hisszük, hogy újabb gyűjtemények vásárlásával több látogatót csalogathatunk ezekbe az intézményekbe” – mondta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

Az év derekán születhet konkrét döntés arról, mire is költik a pénzt az egyes intézmények. Erről az adott múzeumok és galériák szakmai bizottságai döntenek majd.

„Tavaly a megye összesen 115 ezer eurót különített el erre a célra. A költségvetésben eredetileg 65 ezer euró szerepelt, ezt utólag megnöveltük 50 ezer euróval a megyeelnök tartalékalapjából” – magyarázta Trnka.

A tavalyi év során megvásárolt legértékesebb darabok közé tartoznak Tomáš Agát Blonský kassai születésű fotográfus munkái, aki korábban a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) Művészeti Karán is oktatott. Szintén tavaly kerültek a múzeumok, galériák gyűjteményébe egyebek mellett Kernstok Károly, Jozef Teodor Mousson és Czauczik József festők, Krón Jenő grafikus, valamint kortárs művészek munkái, a mézeskalács-készítéssel foglalkozó híres iglói Lindtner család 19. századi bútorai, köztük egy empire stílusú bútorkészlet, továbbá Rozsnyót, illetve a zempléni régiót ábrázoló képeslapok gyűjteményei. Anna Činčárová, a megyeelnök szóvivője közölte, a beruházásnak köszönhetően tavaly 200 darabbal bővült a megye fenntartású múzeumok gyűjteménye.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.