Báró Dobó István és kora

Zsebik Ildikó 2019. március 30., 16:44

Mint ahogyan arról még múlt év szeptemberében hírt adtunk, a tőketerebesi Dél-zempléni Múzeum és Közművelődési Központ kiállítást tart a Dobó István sírjának feltárásakor talált értékekből, és interaktív módon bemutatja Dobó és Sulyok Sára házasságát, igaz szerelmét is. 

A kiadvány borítója Fotó: Nagy Zsuzsanna

A kiállítás címe: a Dobó család ékszerei. A Kisebbségi Kulturális Alap és Kassa Megye támogatásának köszönhetően elkészült egy két nyelven íródott könyv a XVI. század történelmi eseményeiről, és benne a középnemesi családból származó Dobó István csillagának felíveléséről, akinek neve ma is élénken él a köztudatban.

A könyvet Nagy Zsuzsanna, a múzeum magyar ajkú munkatársa írta, korabeli dokumentumokkal, képekkel, fotókkal gazdagon illusztrálva.

Bár a publikációnak csak május második felében lesz a hivatalos bemutatója, az már a múzeumban megtekinthető, ezért a szerzőt arra kértük, mutassa azt be röviden olvasóinknak.

Képgalériánk:
A szerző: Nagy Zsuzsanna Fotó: Nagy Zsuzsanna

A Határtalanul programban részt vevő gyerekek és a Dobó-versenyek inspiráltak a könyv megírására. Bár léteznek Dobó-monográfiák, azok elsősorban történészek számára íródtak. Én olyasmit szerettem volna az érdeklődők kezébe adni, amely a magyar és a szlovák közönségnek egyaránt szól. A kiadvány terjedelme 100 oldal, és rengeteg illusztrációt tartalmaz - mondta el Nagy Zsuzsanna.

A könyv egyharmada a kor bemutatására helyezi a hangsúlyt, kétharmad részben a Dobó családról szól.

Szó esik a császár II. Lajosnak küldött hadüzenetéről, a mohácsi csatáról, még egy 1526-ból származó német nyelvű újságot is kölcsönkaptunk az Országos Széchenyi Könyvtártól, amelynek összefoglaló fordítását is közöljük mindkét nyelven - árulta el a szerző.

Az Egri Vármúzeum egykori igazgatója, Berecz Mátyás segítségével kerülhetett bele egy korabeli jelentés, amely az egri csata előtt íródott, vagy a Dobó végrendeletén olvasható aláírás. A XVI. századi egri várban, kordokumentumok alapján, sikerült rábukkanni arra a lakrészre is, amelyben annak idején Dobó tartózkodott.

Számomra a munka legizgalmasabb része egyértelműen az illusztrációk gyűjtése volt. Talán azt sem tudja mindenki, hogy a Dobó család kapcsolatban áll a Rákócziakkal is, hiszen Dobó István leánytestvére, Anna dédanyja volt Lorántffy Zsuzsannának - hangsúlyozta Nagy Zsuzsanna.

A támogatásból 450 példány nyomtatására futotta a múzeumnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS