Bárdos Gyula: a Duna-díj további áldozatkész munkára és összefogásra sarkallja a Csemadokot

hirek.sk 2015. december 22., 09:18
POZSONY, BUDAPEST. A rangos elismerésnek számító Duna Televíziós Díjat hétfőn a Magyar Rádió Márványtermében megtartott ünnepségen Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke Dobos Menyhérttől, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától vehette át. A laudációt személyesen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondta, amit a Csemadok elnöke felettébb nagyra értékelt.

A közmédia megbecsülését kifejező bronz Madonna-szobor, Bencsik János képzőművész alkotása az egymillió forintos pénzjutalommal együtt az 1949 óta működő Csemadok egész tagságának a karácsonyi ajándéka – hangsúlyozta a Hírek.sk-nak adott interjújában a Felvidék legnagyobb taglétszámú kulturális egyesületének, a Csemadoknak a vezetője. A díjátadás ünnepi időzítése is jelképes: a Duna Televízió ugyanis 1992 karácsonyán, II. János Pál pápa áldásával kezdte el műsorát sugározni. Az alapítók célja azóta sem vesztett aktualitásából, azt a törekvést folytatja, hogy „égi köldökzsinórként” kösse össze a XX. század első felében egymástól elszakított nemzetrészeket.

„Engem december elején értesítettek a kuratórium döntéséről, amely szerint első alkalommal a Felvidék, s azon belül a Csemadok, azaz a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség kapja ezt a nagyon jelentős díjat. Elsőként 2012-ben Csoóri Sándornak, a Duna TV alapítójának, 2013-ban Sára Sándor rendezőnek, tavaly pedig Tőkés László európai parlamenti képviselőnek - az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének, tehát ezidáig olyan jeles személyiségeknek ítélték oda, akik támogatásukkal és munkájukkal tevékenyen hozzájárultak a televízió nemzeti és kulturális küldetésének a teljesítéséhez. Nagyon örülök annak, hogy az adományozók ekképp elismerik a Csemadok, illetve  a helyi szinten minden ellenszolgáltatás nélkül tevékenykedő Csemadok-tagok felvidéki magyarságért végzett áldozatkész munkáját. A megtiszteltetést úgy értékelem, hogy az a Csemadok-tagságunk díja, tehát mindazoké, akik az anyanyelvünk, néphagyományaink, kulturális értékeink és közösségünk megtartása érdekében időt és energiát nem sajnálva szervezik a különféle műsorokat, közösségeket kovácsolnak. Folyamatosan annak érdekében teszik a dolgukat, hogy a szülőföldünkön továbbra is magyarként tudjunk élni“ – mondta el portálunknak Bárdos Gyula, aki Görföl Jenővel, a Csemadok országos titkárával együtt vett részt a teltházas díjátadó ünnepségen.

A Duna Televízió a felvidéki magyar családokban is az információk egyik legfontosabb forrásának számít, nagy közkedveltségnek örvend. A Csemadok saját lehetőségei szerint kezdettől fogva támogatja a magyar közszolgálati csatorna nemes céljait.

„A Duna TV immár 23 éve a nemzet televíziója. Ezért a Csemadok tagjai már a kezdet kezdetén a műszaki feltételek megteremtésével és a tévécsatorna népszerűsítésével is segítették a nemzet televízióját. Tudatosítottuk, hogy a Duna TV a nemzeti kultúrát és a nemzeti hagyományokat tartja fontosnak, és valamennyi nemzetrész, illetve a más kontinenseken és szórványban élő magyaroknak is a közös televíziója. Egyrészt tudósítóinkon keresztül hírt ad rólunk Kárpát-medence- és világszerte, valamint a segítségével mi is folyamatosan értesülünk a másutt élő magyarok gondjairól és örömeiről. Csoóri Sándor hajdani elképzelésével összhangban valljuk: a szülőföldünkön mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy majd az utódaink is az anyanyelvükön tanulhassanak, illetve végezhessék dolgukat, és megmaradjanak magyarnak. A Csemadok a maga szerény feltételei mellett ehhez kíván hozzájárulni" - mondta az elnök.

Semjén Zsolt laudációjában is elhangzott: nagyon fontos az a kulturális szolgálat, a misszió, amit a Csemadok tett-tesz kormányoktól, időszakoktól és politikai széljárástól függetlenül. Bárdos Gyula szerint a miniszterelnök-helyettes jelenléte és laudációja mindenképpen nagy gesztusnak és hangsúlyos elismerésnek számított. "Ezúton is köszönetet mondok neki, mert időt talált arra, hogy személyesen fejezze ki jókívánságait. Ez nagyon jól esett nekünk, felvidéki magyaroknak, csemadokosoknak és mindazoknak, akik fontosnak tartják az általunk végzett munkát.“

A Hírek.sk kérdésére, hogy a Duna-díj mennyiben befolyásolja majd a kulturális szervezetünk jövőbeni célkitűzéseit, munkáját, Bárdos Gyula elmondta,  a Csemadokot további áldozatkész munkára és összefogásra sarkallja a Duna-díj. "Természetesen, szövetségünk a következő évben is komoly feladatokat szeretne ellátni. A hagyományos országos, valamint regionális és helyi kulturális rendezvényeink megszervezése mellett rendkívüli figyelmet fordítunk majd a közösségépítésre. Sajnos, a felvidéki magyarság nincs olyan jó szellemi kondícióban, mint amilyenben lennie kellene, ezért fontos közös céljaink érdekében mozgósítani akarja a felvidéki magyarokat. Például annak érdekében, hogy vegyenek részt a március ötödikei parlamenti választásokon, fejezzék ki a saját akaratukat, s a felvidéki magyarságot segítsék hozzá az erősebb, hatékonyabb és méltóbb parlamenti képviselethez. Azért, hogy támogatásuknak köszönhetően a törvényhozásban erősebb, népesebb csapat vehessen majd részt“ – magyarázta a jövő évi célkitűzéseik kapcsán az elnök.

Bárdos Gyula úgy véli, a felvidéki magyarok körében el kell végre érni, hogy a széthúzás helyett összefogás legyen, mert a választások során is csak így érhető el a közös siker.

„A Csemadok nagyon sajnálja: korábbi javaslatunk nem talált megértésre, azaz a Most-Híd vegyespárt nem fogadta el azt a javaslatot, hogy üljön le közös tárgyalóasztalhoz a Magyar Közösség Pártjával (MKP). Sőt, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztaláé sem, így a hazai magyarságra továbbra is jellemző a megosztottság. Ugyanakkor az MKP listája az összefogásé, s ahhoz, hogy a parlamenti választásokon jó eredményt érjünk majd el, az összefogás listáján szereplő párttagok és civilek széleskörű támogatására van szükség“ – egészítette ki az elmondottakat.

A Csemadok jövő évi kulturális rendezvényei közül kiemelte, hogy 50 éves lesz az országos népművészeti fesztivál, amely sokak örömére hosszú idő után visszakerül a zselízi Schubert-parkba. „A helyi és regionális szervezőkkel közösen méltóképpen szeretnénk megünnepelni az 50. évfordulót. A Duna Televíziós Díj, munkánk ilyen szintű elismerése további sokrétű tevékenységre ösztönöz bennünket. A hétfői ünnepségen érdeklődők sokaságával telt meg a Márványterem – a már említett személyiségeken kívül jelen volt a teljes kuratórium, az MTVA több képviselője és mások is. Mindez azt is mutatja, hogy ennek a díjnak rangja és súlya van, több egy jelképes elismerésnél. Megerősíti bennünk annak az érzetét, hogy a határokon túl élő magyarok is a magyar nemzethez tartoznak, az anyaország figyelemmel kíséri és értékeli a munkánkat, és remélhetőleg a Duna TV segítségével is lélekben erősítjük egymást“ – zárta tájékoztatását Bárdos Gyula.    

0 HOZZÁSZÓLÁS