Az inkák aranya

Zsebik Ildikó 2019. március 25., 15:37

Három milliárd forint eszmei értékű kiállítás érkezett Budapestre. Titkos útvonalon, páncélozott járműben egyenesen a perui Arany Múzeumból.  A Dél-Amerikát egykoron uraló inkák kincseit bemutató tárlaton keresztül betekintést nyerhetünk egy letűnt civilizáció zárt világába. 

Eszközök, hangszerek Fotó: Google

A kiállítás Peru megalakulásának 200. évfordulója alkalmából a perui kormány támogatásával jött létre. Ezek az aranykincsnek - európai bemutatás céljából- először hagyták el az amerikai kontinenst.

Kiállítási tárgy Fotó: Google

Sötét és misztikus környezetben, Peru különleges hegyvidéki zenéjének kíséretében látható ez a szokatlan kiállítás,

amely az UNESCO Világörökségének gyűjteményét mutatja be. Az egyedülálló kulturális tárgyak, mitológiai jelenetekkel díszített ékszerek és dekoratív eszközök mellett mindennapi használatú tárgyak és hangszerek is ki vannak állítva a 2500 négyzetméternyi területen.

Kiállítási tárgy Fotó: Google

Az inkák az aranyat nem tartották akkora értéknek, mint az európaiak, annál inkább textiljeiket,

amelyeket előszeretettel ajándékozták isteneiknek is, hiszen azt kemény munka árán állították elő. Mivel az inkák civilizációjából nem maradtak fenn szövegek –nem ismerték az írásbeliséget–, ezek a kiállított tárgyak egyúttal beszélő emlékei is a múltnak. Csomókkal számoltak /kipu/, valószínűleg a csomók a számadatok rögzítésén túl másra is szolgáltak.

Képgalériánk:
A kiállítás plakátja Fotó: Google

Különös tárgyuk volt a tumi, az ún. áldozati kés,

amelynek félhold alakú vége alkalmas volt ember vagy állat/leginkább láma/ torkának elmetszésére. Ezeket az áldozatokat leginkább ünnepekkor, természeti katasztrófákkor ajándékozták isteneiknek. A kiállítás logójaként szolgáló aranymaszk valaha halotti maszk lehetett. Remek ötvös munka, díszítéseivel együtt értéke eléri  100 millió forintot is.

Ez a csodás tudással rendelkező birodalom nem harcban pusztult el, hanem  az európai ember kapzsiságának lett áldozata, hiszen nem nemes küzdelemben maradtak alul a hódítókkal szemben, a spanyolok által ajándékba küldött, tudatosan himlővel fertőzött takarók olyan járványt indítottak el, amely az egész birodalmat sírba vitte.

Az inkák aranykincsei mellett valós építmények és rituális helyszínek modelljeit is láthatja a látogató,

a grafikus paneleket mozi- és tv-képernyők egészítik ki. Nincs hiány interaktivitásban sem, hiszen az érdeklődők a 3D-s valóságban szó szerint szentélyekbe léphetnek be, és válhatnak indián harcosokká.
A kiállítás szervezői a diákok számára munkafüzeteket állítottak össze az aranykincsekről, az amerikai kontinens történelméről, benépesítéséről, civilizációs területeiről, valamint Amerika Európára gyakorolt hatásáról, a  gyarmatosítás véres történelméről. Aki figyelmesen járja be a kiállítás területét, annak a műveltségi tudáspróba sem okozhat majd fejtörést.​

A legkisebb látogatók számára kialakítottak egy aranykincset rejtő ösvényt.

Az ösvényen egy indián kíséri a gyerekeket, aki mindent elmagyaráz, játékos formában ismertetve a tudnivalókat. A gyermekek egy vidám feladványokkal és rejtvényekkel teli játékkártyát is kapnak. A rejtvény megfejtését követően pedig egy kis „kincset“ kapnak.

Az egyedülálló kiállítás március 13-án nyílt a Dohány utcai zsinagóga közelében, a Király utca 26. száma alatt, és várhatóan szeptemberig tart nyitva.

Aki Budapesten jár, ki ne hagyja!

0 HOZZÁSZÓLÁS