2019. április 7., 15:26

Az Andrássyak nyomában Gömörben

A betléri Andoras Polgári Társulás szervezésében tanulmányutat szerveztek Felső-Gömörben az Andrássy családhoz kapcsolódó ipartörténeti emlékek nyomában.

ipartörténeti emlékek_gömör
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

Megtekintették az Oláhpatak térségében található Károly-hutát, a grófi jégvermet, az Andrássy-kastélyt, az alsósajói gyárat, az Etelka-hutát, a Betlér melletti Tamás-hutát, valamint a dernői Dénes-bányát és az egykori kastélyt.

Az oláhpataki Károly-huta Magyarország első vasfeldolgozó kohói közé tartozott.

Andrássy Manó, azaz a „vasgróf“ 1870-ben építette és apjáról Andrássy Károlyról nevezte el.

Fotó:  Majoros Jácint

A résztvevőket Mogyorósi Norbert, a Rozsnyói Bányászati Múzeum munkatársa, valamint Lörinčík Szilvia, a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának történésze kalauzolta.

A kohót a „vasgróf“ építette a 19. század második felében,

akkoriban nagyon korszerű kohó volt. Egészen 1907-ig zajlott ott a termelés, máig is megmaradt az épület és Európán belül is nagyon egyedi, csak sajnos kár, hogy ilyen állapotban van - mondta el Mogyorósi Norbert.

Fotó:  Majoros Jácint

A megtekintett, elsősorban ipartörténeti emlékek közül

az oláhpataki Andrássy-kastély lett az utóbbi években felújítva,

amelynek első részében kultúrház működik, hátsó részében  pedig a korabeli stílusban berendezett ún. „Andrássy-ebédlő“, valamint egy falumúzeum található.

Fotó:  Majoros Jácint

A 19. században úgy tekintettek Gömörre, mint Európa vasszívére. A vastermelés legnagyobb része itt valósult meg, és az Andrássy család és Gömör is tulajdonképpen így nyerte el a hírnevét nemcsak Magyarországon, de Európa szerte is - hangsúlyozta Lörinčík Szilvia.

Az alsósajói Etelka-hutát 1867-ben építették meg az Andrássyak.

Fotó:  Majoros Jácint

Andrássy Manó 1877-ben regisztráltatta az „Andrássy Manó Vasművek“ elnevezésű társaságát oláhpataki székhellyel. Mindezen vasüzemek később a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Részvénytársaság kezébe kerültek a 20. század első éveiben, de hamarosan megszűnt a termelés ezekben az üzemekben.

Fotó:  Majoros Jácint

Az oláhpataki Károly-hutát, amely a Szlovák Műszaki Múzeum tulajdonában van jelenleg, pár évvel ezelőtt egy pályázati kiírásnak köszönhetően próbálták volna felújítani, azonban a tatarozás a mai napig nem valósult meg.

Fotó:  Majoros Jácint

A közel egész napos kirándulás a Rozsnyói Bányászati Múzeum Sentinel Élményközpontjában ért véget, a Gömör bányászata és kohászata c. új kiállítás megtekintésével. 

ipartörténeti emlékek_gömör
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.