2022. november 28., 20:18

Az advent nem sport. Vagy mégis?

Ahogy már beszámoltunk róla, Csallóközcsütörtök központjában idén is elkészítették azt a hatalmas adventi koszorút, amelynek felszentelésére a múlt hét szombatján, 16 órakor került sor. Ilyenkor a helyi lakosság által készített koszorúk is kikerülnek egy asztalra, melyeket a község plébánosa Masicza Robert szintén megáld.

az-adventi-koszoru-csallokozcsutortokben
Galéria
+4 kép a galériában
Az adventi koszorú Csallóközcsütörtökben
Fotó: Őry Péter

A csallóközcsütörtöki koszorú idén 16. alkalommal készült el. Az elsőt még 2007-ben a Szent Jakab Polgári Társulás kezdeményezte, de a koronavírus alatti korlátozások miatt kissé széthullott a társaság, így az önkormányzat kezdeményezésére a község szervezetei is bekapcsolódtak a koszorú készítésébe. Az önkéntes tűzoltók, a labdarúgók, a Csemadok, a játszóház, a halászok, a vadászok is segítettek.

Szinte mondani sem kellett, egyszerre összegyűltek vagy negyvenen és 2-3 óra alatt el is készült az adventi koszorú díszítése” – mesélte Őry Péter.

Tavaly vagy tavalyelőtt tilos volt tömegrendezvényeket tartani, de a sors úgy hozta, hogy egy éve mégis sokan jelen lehettek.

Mivel épp a szomszédban van a buszmegálló és nagyon sokan sorakoztak a buszra, szerencsés módon éppen akkor avatták fel a koszorút, így sokan láthatták” – elevenítette fel az egy évvel ezelőtti eseményeket a polgármester.
adventi-gyertya-csallokozcsutortok
Adventi gyertya Csallóközcsütörtökben
Fotó:  Őry Péter

A koszorú felszentelésének napján pár éve karácsonyi vásár is fogadja a helyieket és a községbe látogatókat.

Az egész a kultúrházban kezdődött, aztán sátras-asztalos árusításokkal folytatódott a főtéren, de legújabban már fabódés vásárt tartunk, amelyekben az iskola, az egyházi és a helyi szervezetek kínálják kézműves portékáikat és finomságaikat. Fontos hangsúlyozni, hogy helyi termékekről van szó, a bevétel pedig a község nonprofit szervezeteinek kasszáiba kerül, így a helyi közösséget erősíti, hiszen a bevételt újra visszaforgatják a falu javára. Többek között emiatt támogatja örömmel a vásárt az önkormányzat” – fejtette ki Őry.
karacsonyi-vasar-csallokozcsutortokben
Karácsonyi vásár Csallóközcsütörtökben
Fotó:  Őry Péter
Egy friss hír közli velünk, hogy az Illavai járás Kasza (Košeca) községében elkészült Szlovákia legnagyobb adventi koszorúja a maga 110 méteres kerületével és 35 méteres átmérőjével.

Ahogy rátekintünk a koszorúról készült fotókra, eltűnődhetünk azon, hogy vajon a tűlevelekkel teletűzdelt kőfal, melynek közepe egy amfiteátrum, mennyire fogadható el adventi koszorúnak, illetve vajon érdemes-e sportot űzni az adventi ünnepkörből pusztán egy rekordkísérlet okán? Őry Péter a felvetésre a következőképpen reagált:

Igen, már tudok erről. 15 évig a mi koszorúnk volt a rekorder, hát most van nagyobb. Bár szerintem a minőség is számít, a miénket ugyanis egy természetes sövény vonalát követve alakítottuk ki. Az biztos, hogy mi nem versenyezni szerettünk volna, hanem létrehozni egy olyan eseményt, ami a helyi közösséget összekapcsolja, s úgy gondolom, ez sikerült, idén már 16. alkalommal. Az meg csak hab a tortán, hogy a falu zöme kint volt a karácsonyi vásárban a koszorú mellett. Gratulálok tehát nekik, de nekem a miénk marad a legszebb.”
az-adventi-koszoru-felszentelese-csallokozcsutortokben
Az adventi koszorú felszentelése Csallóközcsütörtökben
Fotó:  Őry Péter
adventi-gyertya-csallokozcsutortok
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.