2021. augusztus 22., 22:27

Az a rendeltetésünk, hogy megvédelmezzük mindazt, amit Szent István útnak nevezhetünk – Bősön is megemlékeztek az államalapítás napjáról - KÉPEKKEL

A Szent István-napi ünnepi megemlékezés a bősi Csemadok Alapszervezete, Bős Város Önkormányzata és a helyi 16. számú Széchenyi István cserkészcsapat szervezésében valósult meg a helyi Csemadok ház udvarán. Az ünnepélyen immár hetedik alkalommal kóstolták meg és szentelték fel a jelenlévők a bősiek Új kenyerét, valamint az Új búzát is ezen a napon áldották meg az egyházatyák, Parák László esperes és Oros Csaba tiszteletes. Az ünnepi programot a helyi tehetségek is színesítették.

Bős-Szent István-nap 2021
Médialapozó
Fotó: Reczai Lilla

A rendezvényen a bősi polgárok nagy számban képviseltették magukat. A vendégek között ott volt Berényi József, Nagyszombat megye alispánja, Menyhárt József megyei képviselő, a város polgármestere, Fenes Iván és alpolgármestere, Mészáros Árpád.

Bős-Szent István-nap 2021
Fotó:  Reczai Lilla
A műsort a helyi Kék Duna Vegyeskar nyitotta meg, Zalka Lóránt pedagógus szavalata színesítette a továbbiakban a programot, majd a helyi Csemadok képviseletében Nagy Anikó nyitóbeszédét hallhatta meg a közönség.

Beszédében kifejezte a város megbecsülését a bősi földeken gazdálkodók felé: Bodó Teodor, Soóky Zsolt, Soóky János és Sóki György gazdák búzájából készültek a megszentelésre váró kenyerek. ,,Nekünk, kései utódoknak az a rendeltetésünk, hogy megvédelmezzük mindazt, amit Szent István útnak nevezhetünk. Tanuljunk más népektől, ugyanakkor őrizzük meg mindazt, ami a miénk, s adjuk tovább nemzedékről nemzedékre. (…) Az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült kenyeret. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége mind a mai napig” – mondta el Nagy Anikó.

Bős-Szent István-nap 2021
Nagy Anikó ünnepi beszédet mond
Fotó:  Reczai Lilla

A zenés betétekért Zalka Lóránt, Csörgő Szabolcs, az Aranykert-, Tőzike-, Süssfelnap néptánccsoport, a Pántlika zenekar, Dóka Zsuzsa, Bősi Szabó László és a Zöld Csillag Amatőr Színtársulat tagjai voltak felelősek. Stifter Luca szavalatait is meghallgatta a közönség.

Bős-Szent István-nap 2021
Csörgő Szabolcs és Zalka Lóránt
Fotó:  Reczai Lilla

Az ünnepségen felszólalt a város polgármestere, Fenes Iván, aki szerint az embereknek figyelniük kellene egymásra, a nyelvünkre, a kultúránkra, s nem szabad hagyni, hogy a magyarok közé árkot ássanak.

A legfontosabb pedig az, hogy a magyar ember csak magyarul üdvözülhet, más nyelven nem!”

– fejezte ki nézeteit a polgármester.

Bős-Szent István-nap 2021
Balról jobbra: Mészáros Árpád alpolgármester, Parák László esperes, Fenes Iván polgármester, a jobb szélen pedig Oros Csaba tiszteletes
Fotó:  Reczai Lilla

Berényi József beszédében kifejtette, hogy a magyarság megmaradása és a keresztény kultúrára való civilizációnk felépítése két ugyanolyan fontos érték, amiért ma meg kell küzdenie a magyarságnak.

"Itt Bősön és az egész Kárpát-medencében arra emlékezünk, hogy megmaradtunk, hogy meg akarunk maradni, hogy erősek és keresztények akarunk maradni” – hangsúlyozta Berényi.

Bős-Szent István-nap 2021
Berényi József megyei alispán
Fotó:  Reczai Lilla

Az ünnepély az új kenyér felszentelésével folytatódott, amelyet Berényi József és Fenes Iván szelt meg, majd a Süssfelnap tánccsoport képviselői a felszelt kenyér darabjait körbe adták a jelenlévők között.

Bős-Szent István-nap 2021
Fenes Iván és Berényi József felszelték az egyházatyák által megáldott új kenyeret
Fotó:  Reczai Lilla
A műsor végén a Szózat hangzott el, majd a szervezőség táncházra invitálta a közönséget, amelyet a helyi Aranykert és Tőzike néptánccsoport szolgáltatott.
Bős-Szent István-nap 2021
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.