Állandó bemutatótermet kap az ógyallai néprajzi gyűjtemény

Nagy MIskó Ildikó 2019. február 06., 11:51

A Csemadok Ógyallai Alapszervezete a helyi római katolikus plébániahivatallal együttműködve e hetekben bemutatótermet létesít. A kezdeményezés fő támogatója a magyar agrártárca és a Hungarikum Bizottság. Az április 27-én megnyíló kis tájházban az ógyallai magyarok gyűjtéséből származó néprajzi emlékek, fotók, könyvek, kézimunkák, használati és dísztárgyak kapnak helyet.

Fotó: Archív felvétel

„Bagin Árpád elnökségi taggal együtt tavaly ősszel nyújtottuk be pályázatunkat a magyar földművelésügyi minisztériumba, ahonnan 1 millió forintot, vagyis több mint 3 ezer eurót kérhettünk, s az összeget meg is kaptuk. E pályázati pénzből kialakíthatunk egy bemutatótermet, ahová majd átköltöztetjük a néprajzi gyűjteményünket“ – tájékoztatta portálunkat Radosicky Györgyi, a Csemadok Ógyallai Alapszervezetének elnöke.

Hozzátette: a helyi magyar lakosok négy éve gyűjtögetik elődeik néprajzi értékeit, amelyeket átmenetileg a még részben működő egészségügyi központ egyik megüresedett termében helyezhettek el.

„Azokból már több időszakos kiállítást rendeztünk, s végre valóra válhat a régi álmunk, hogy állandó bemutatóteremmel rendelkezzünk. Mivel a városi önkormányzat nem hagyta jóvá az eredetileg tervezett helyszínt, ezért kapcsolatba léptünk Józsa Attila esperes úrral, aki nagyon készségesnek bizonyult. Megkaptuk a katolikus plébániahivatal hátsó szárnyában levő, hozzávetőleg 5x6 négyzetméter nagyságú termet, amelyben egykor a Legényegylet működött“ – magyarázta.

Képgalériánk:
Fotó: Archív felvétel

A parókia rendbehozott elülső részében a helyi esperes irodája működik, valamint abban boltok bérelnek helyiségeket. Az elavult állapotban levő hátsó szárny azonban már nagyon megérett a felújításra.

„A rendelkezésünkre bocsátott épületrészbe két ablakot és egy ajtót rendeltünk és szereltettünk be. Elkészült a helyiség betonpadlózata, hátra van még az új mennyezet kialakítása és a falak rendbehozatala. Bogner Szilveszter helyi építkezési vállalkozó kedvező árajánlatának köszönhetően a kapott összegből ennyi mindenre telik. Az esperes úr pedig megígérte, hogy a termünkbe is bevezetteti a villanyáramot“ – mondta el a továbbiakban.

Végül azt is megtudtuk, hogy az április 27-i teremavató ünnepségig gyűjteményük valamennyi darabját át szeretnék költöztetni az új helyszínre. Azok között régi bútorok, háztartási eszközök, dísztárgyak, rádiók, könyvek, kézimunkák, csillárok is találhatók.

„Mivel az épületben még egy üres terem van, az esperes úr segítségével és esetleg további pályázati támogatásból később azt is felújíttatnánk. Szükség lesz majd a bővítésre, hiszen kis tájházunk gyűjteménye folyamatosan újabb és újabb darabokkal gazdagodik. Sajnos, teremőr bérére nem telik, ezért majd előzetes egyeztetések alapján fogadjuk a látogatókat.“

0 HOZZÁSZÓLÁS