Add tovább a lángot – harmadszor!

2020. augusztus 6., 09:32
Pap Boglárka

2019 augusztusában indult útjára az Add tovább a lángot! - a Csemadok ifjúsági tréningje nevet viselő kezdeményezés azzal a céllal, hogy a fiatalok számára olyan ismeretet, tudást adjon át, mely egyaránt hasznukra válik a magánéletben, illetve a Csemadokban végzett munkát tekintve. Nem titok, legfontosabb, hogy ezeket a fiatalokat bekapcsoljuk a a CSEMADOK programjainak szervezésébe, megvalósításába.

Az 2020. július 19-23. között harmadízben megrendezett tréninget a Fiatalok a Jövőért!, illetve a Magyar Állam támogatta, a Gombaszögi Nyári Tábor pedig helyszínt kínált a rendezvény részére.

A számok magukért beszélnek: amíg az első tréningen mindössze öt fő vett részt, a harmadikon már tizenkilenc.

Természetesen közöttük vannak visszatérők is, általában a jelentkezők mintegy felével már találkoztunk, a másik fele pedig új arc.

A rendezvény nem jöhetett volna létre, ha nincsenek olyan emberek, akik idejüket, energiájukat nem sajnálva és elegendő háttértudással rendelkezve felvállalták, hogy a fiatalok által igényelt témakörökben oktatják a jelentkezőket.

A főszervezők a Petőfi Sándor Program egykori ösztöndíjasai, Balázs Lilla, Fózer Dóra,Martin Vivien és Pap Boglárka voltak, kiegészülve Csanak Szabolccsal (a Komócsa Táncegyüttes vezetője), valamint a fuvaros- logisztikus Pénzes Mátéval.

Ezúttal a fiatalok a következő tréningeken vettek részt: konfliktuskezelés, táborszervezés elméletben és gyakorlatban, rendezvényszervezés /az ötlettől az utómunkáig/, ön- és társismeret, valamint Google adta lehetőségek, illetve Time Managemant.Minden témakört igyekeztünk gyakorlati szempontból megközelíteni, az elmélet mindig kiegészült szituációs játékokkal, feladatokkal, esetleg konkrét utómunkával. 

A tréning befejezését követően a résztvevőknek egy év áll rendelkezésükre arra, hogy három alkalommal számot adjanak tudásukból egy mentor, valamint egy igazolólap segítségével.

(Részt vállalhatnak egy rendezvény megszervezésében, egy program lebonyolításában, vagy előadást tarthatnak saját közösségeikben a megélt tapasztalatokról, élményekről.)

„Mikor először hallottam a tréningről, az azonnal megfogott, elsősorban azért, mert szeretek szervezni, másrészt pedig maga a tábor gondolata felspannolt: új emberek, új társaság, vidámság, ki ne élvezné mindezt? Elmentem tehát, és olyan közösségben tálaltam magam, ahol valamennyien hozzám hasonlóan gondolkodtak. Kiváló előadók által nyerhettünk bepillantást abba, hogy milyen kemény munka van egy tábor, illetve rendezvény megszervezése mögött, milyen fontos a kommunikáció és az, hogy megismerjük önmagunkat és egymást” – újságolta  az egyik résztvevő, Soltész Luca.

Nagyon élvezte, hogy közben nem kellett kifárasztaniuk magukat, érdekesebbnél érdekesebb játékokon és feladatokon keresztül sajátítottak el mindent, amit az idő engedett. És amíg dolgoztak, hosszú időre szóló barátságok is köttettek, ami megfizethetetlen érték.

Életre szóló élménnyel gazdagodtam, lehetőségem nyílt megismerni olyanokat, akik igazán fontos emberi értékeket képviselnek, és a Szlovákiában élő magyar fiatalok kapcsolatfelvételén, közös munkájuk kialakításán fáradoznak. Úgy gondolom ebben a táborban mindenki jól érezhette magát, és megtalálhatta a helyét

– tette hozzá.