HIRDETÉS

A zene a mindenük - bejutott a Fölszállott a páva elődöntőjébe a Pósfa Zenekar

hirek.sk 2017. november 04., 12:47
Sikeresen szerepelt, s bejutott a Fölszállott a páva elődöntőjébe a Pósfa Zenekar. A keszthelyi területi válogatón magyarbődi csárdással győzték meg a zsűrit, hogy ott a helyük az elődöntőben.

Az Iván fivérek, Péter, András és Zoltán szüleiktől örökölték muzikalitásukat, a hangszer náluk családtagnak számít. A felvidéki zenekar 2010-ben egy véletlennek köszönhetően alakult meg. A család minden évben felelevenített egy szép karácsonyi szokást, a mendikálást. Nyolc évvel ezelőtt is erre próbáltak, amikor a sors komolyabb vizekre sodorta őket.

"Édesapám lenn tartja a pincében a hangszereket. A testvérem előkapta a bőgőt, hogy megtanul bőgőzni, mert szükség lett volna egy klasszikus zenekarban bőgősre, s a bőgő hasonló, mint a gitár, mert ő gitáron tanult. Lefutott az idősebb bátyám valamiért és nála volt a hegedű, és elkezdett hegedülni egy népdalt, ő lejátszotta rá bőgőn a kíséretet, én pedig, ott volt egy harmonika, lefogtam egy akkordot és játszottam" - emlékezik vissza a kezdetekre Iván Zoltán.

A népzene világa teljesen elragadta a fiúkat, keményen gyakoroltak, hogy mielőbb színpadra állhassanak. A zenekar hamarosan új taggal bővült. Álló István az Iván fivérekkel ellentétben nem rendelkezett semmilyen zenei képzettséggel, a bőgőzést autodidakta módon tanulta meg. Az Iván családdal baráti kapcsolatot ápol, a zenekarhoz való csatlakozásának  épp egy látogatás adta az apropóját.

"Újévet mentünk köszönteni Ivánékhoz, és ők nagy meglepetésünkre zeneszóval fogadtak. Kérdezték, hogy nem-e akarok megtanulni nagybőgőzni. Nem igen akartam, mert nem értettem a zenéhez, de apukám rábeszélt, hála istennek. Miután kezdtem ráérezni a zenére, azután már nem tudtam volna elképzelni, hogy zene nélkül mi lett volna velem, mert én discoba jártam és ez egészen más útra vitt engem. A zene a mindenünk, ezzel fekszünk, ezzel kelünk" - mondta portálunknak Álló István.

A zenekar arról a településrészről kapta a nevét, ahol az Iván család él. Próbáikat is az otthonukban tartják. A Pósfa Zenekar a cimbalmossal, a Pest megyei Turán élő Gólya Mártonnal kiegészülve teljes.

"A próbák kisebb nagyobb vitákkal, hullámvölgyekkel, megegyezésekkel zajlanak, úgy mint egy zenekari próba, de mindig termékenyek. Megállapodunk valamiben, egy új összeállításban, és azért van benne progresszió, mindig haladunk előre és igyekszünk gyakorolni, persze mindenki individuálisan, a próba pedig összegyakorlás" - mondta el a gyakorlás menetét Iván András.

A fiatalemberekből álló Pósfa Zenekar már ért el sikereket, hiszen tavaly átvehették a felvidéki zenei élet legrangosabb díját, a Harmónia Díjat az év hagyományőrző népzenésze és népi zenekara kategóriában. Idén a Fölszállott a páva vetélkedő jelent megmérettetést a zenészeknek.

Iván Péter szerint úgy élik meg a versenyt, hogy az egy kihívás, tapasztalatszerzés. "Igaz, hogy sok gyakorlást igényel, de megéri, mivel ez a zenekart is előbbre mozdítja, minket is jobban megismernek, és mi is megismerünk tapasztaltabb zenészeket".

A zenekar fellépése a keszthelyi területi válogatón megtekinthető ITT.

A Pósfa Zenekar nevét Felvidék-szerte ismerik. Muzsikájukkal a falusi vonós cigányzenekarok zenei világát elevenítik fel. Amit ők művelnek az örömzenélés a javából: előadásaik mellett táncházakban húzzák a talpalávalót egészen húrszakadásig.

A zenekar tagjai:

Iván Péter, prímás

Iván Zoltán, klarinét

Iván András, brácsa

Álló István, nagybőgő

Gólya Márton, cimbalom

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS