2011. március 16., 20:49

A történeti Nógrád népművészete - Kiállítás Füleken

SALGÓTARJÁN. A történeti Nógrád népművészete című kiállítást nyitják meg pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban; a tárlaton több mint 350 eredeti műtárgyat mutatnak be az egykori Nógrád vármegye területéről.
A vár Bebek-tornyában látható tárlat első alkalommal kínál egy helyen betekintést az egykori Nógrád vármegye területén élő magyarok és szlovákok népművészetébe Szlovákia és a mai Magyarország területéről - mondta Agócs Attila, a vármúzeum igazgatója az MTI-nek szerdán.
Hozzátette: a díszes nógrádi hímzések, szőttesek, vert csipkék, főkötők, ködmönök és egyéb viseletek mellett a pásztorművészet, a háziipar, a népi bútorok, valamint a régió fazekasiparának termékei nyújtanak lehetőséget a látogatónak, hogy megfigyelje a határ két oldalán élő magyarok és szlovákok hagyományos tárgyi kultúrájának párhuzamait és eltéréseit.
A megnyitón gombos harmonikán játszik Rudolf Václavik Losoncról és medvesalji népdalokat énekel Magdeme Ilona Hidegkútról.
A május 24-ig látogatható kiállítás társrendezői a Szlovák Nemzeti Múzeum Néprajzi Múzeuma Túrócszentmártonból, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, valamint a balassagyarmati Palóc Múzeum.
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.