2020. február 17., 19:00

A szerelmi ajándékokról tartanak előadást a rimaszombati múzeumban

Február 19-én Szerelmi ajándékok címmel tartanak előadást a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. Az iskolásokat 9 és 14 óra között várják a szervezők, 16 órától pedig a széles közönség is meghallgathatja az előadást.

Martina Oštrom Mareková, a múzeum sajtóreferense elmondta: az előadás az ajándékok népi kultúrában betöltött szerepéről, az ajándékozás módjairól és alkalmairól fog szólni. "A kölcsönös ajándékozásnak a múltban mágikus hatalmat tulajdonítottak. Az emberek hittek benne, hogy az ajándékkal együtt átadják a lényük egy részét is, ezáltal pedig szorosabb kapcsolatba kerülnek a megajándékozottal" - fejtette ki.

A témához kötődő műhelyfoglalkozásra másnap, február 20-án, csütörtökön kerül sor, 16 órától. Az érdeklődők népi motívumokkal díszített mézeskalácsszíveket készíthetnek majd.

A mézeskalácsszívek a múltban szerelmi ajándéknak, a szerelmi viszony jelképének számítottak. A legények a vásárokon szerezték be, hogy ezzel fejezzék ki a szerelmüket" - fűzte hozzá Mareková.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.