A Pásztortűz néptáncegyüttes önálló műsorral jelentkezik

Bokor Réka 2019. november 07., 14:13

November 30-án bemutatandó egész estés műsorukra minden érdeklődőt szeretettel várnak. A műsorral és a tánccsoporttal kapcsolatos kérdéseinkre Fekete László válaszol.

Mire számíthatunk november 30-án, milyen műsorral készül a csapat?

A november végi bemutató igen fontos mérföldkő lesz a tánccsoportunk életében, hiszen ez lesz az első önálló műsorunk. Az alapot az eddig tanult táncok, koreográfiák adják, tehát ez egyfajta áttekintése is az eddigi működésünknek. Nagyon röviden a tartalomról: kelettől nyugatig, ősztől az év végéig járjuk be virtuálisan a Felvidék régióit, térben és időben egyaránt. Korhatár nincs, a pólyásoktól a már régóta fiatalokig mindenkit szeretettel várunk!

Hogyan zajlott a felkészülés folyamata?

Néhány koreográfiánkat már évek óta táncoljuk, de vannak frissebbek is. A műsor összeállítása idén tavasszal kezdődött, amire Bolgovics Gergőt, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes jelenlegi, az Ifjú Szívek volt táncosát kértük fel. Mivel régóta ismerjük egymást, örömmel vállalta a feladatot. Próbáink heti rendszerességgel zajlanak, a bemutató közeledtével kicsit sűrűbben. A szívünk-lelkünk benne van, remélem, ez meglátszik majd a színpadon is.

Mióta működik a néptáncegyüttes, jelenleg hány tagból áll?

Csoportunk 2013-ban alakult, azóta folyamatosan működik, jelenleg 13 táncos alkotja. Mivel a tagok több messzi településről is vannak, a próbáink hétvégenként zajlanak Nánán, az egykori kaszárnya területén.

Hogyan lehet csatlakozni a tánccsoporthoz?

Szívesen látunk mindenkit, aki egy kicsit is szeretne közelebb kerülni néphagyományunk e szegletéhez, vagy csak csatlakozni egy jó csapathoz, bármennyit is táncolt előtte, vagy nem. Persze, nem árt, ha tudja, melyik a jobb és a bal lába. Maga a tánc egyébként felszabadít, közelebb hoz, feledtet, kibékít és sok mindenre megtanít. Biztatok mindenkit, hogy ha nem is feltétlenül nálunk, de táncoljon minél többet. Talán több mosolygós ember lesz az utcákon.

Képgalériánk:

A Pásztortűz szorosan együttműködik a Varjos zenekarral, számos táncházat közösen szerveznek Párkányban és a környékbeli településeken. Hogyan talált egymásra a két csapat, hogyan zajlik a közös munka?

Együttműködésünk már a tánccsoport létrejöttétől datálható. Vannak rokoni és baráti szálak is, úgyhogy ez tulajdonképpen természetes volt. Együtt tudunk szervezni, gondolkozni, néha pályázni is, ami úgy gondolom, mindkét fél számára előnyös. A Varjos játssza fel a koreográfiáink zenéit, néhány próbánkra is eljönnek, őket hívjuk kísérőzenekarnak a fellépéseinkre, cserébe ők is hívnak, ha kicsit színesíteni szeretnék a koncertjeiket.

Miből fedezhetők a csoport kiadásai?

Próbatermünket térítésmentesen kaptuk bérbe a nánai önkormányzattól. Ezenkívül elég sok pályázatot adunk be, leginkább a magyarországi intézményekre számíthatunk. Mivel nem minden típusú kiadást tudunk elszámolni ezeken a pályázatokon, az egyéb támogatások mindig jól jönnek, amiket ezúttal is köszönünk mindenkinek.

Miért fontos hagyományaink továbbéltetése a Pásztortűz táncosai szerint?

Minden nemzetnek, minden közösségnek abban van az ereje, de abban is különbözik a másiktól, hogy milyen hagyományai vannak és azokból mit él meg. A mai globalizálódó világunkban ezek a különbségek egyre inkább ellaposodnak, gondoljunk csak például a családunk karácsonyi szokásaira vagy a tájszólásunkra. Közös gondolatunk, hogy nagy kár lenne, ha veszni hagynánk őket. Az viszont, hogy egyesek ezt hogyan élik meg, nagyon is különböző. Van, akinek ez életforma, van, akit maguknak a táncoknak vagy az énekeknek a szépsége varázsol el, van, aki azért, mert szereti a népviseletet, más pedig a közösség miatt vesz részt benne. Ez tehát változatos, de éppen így is van jól.

0 HOZZÁSZÓLÁS