2019. november 7., 14:13

A Pásztortűz néptáncegyüttes önálló műsorral jelentkezik

November 30-án bemutatandó egész estés műsorukra minden érdeklődőt szeretettel várnak. A műsorral és a tánccsoporttal kapcsolatos kérdéseinkre Fekete László válaszol.

pasztortuz2.jpg
Médialapozó

Mire számíthatunk november 30-án, milyen műsorral készül a csapat?

A november végi bemutató igen fontos mérföldkő lesz a tánccsoportunk életében, hiszen ez lesz az első önálló műsorunk. Az alapot az eddig tanult táncok, koreográfiák adják, tehát ez egyfajta áttekintése is az eddigi működésünknek. Nagyon röviden a tartalomról: kelettől nyugatig, ősztől az év végéig járjuk be virtuálisan a Felvidék régióit, térben és időben egyaránt. Korhatár nincs, a pólyásoktól a már régóta fiatalokig mindenkit szeretettel várunk!

Hogyan zajlott a felkészülés folyamata?

Néhány koreográfiánkat már évek óta táncoljuk, de vannak frissebbek is. A műsor összeállítása idén tavasszal kezdődött, amire Bolgovics Gergőt, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes jelenlegi, az Ifjú Szívek volt táncosát kértük fel. Mivel régóta ismerjük egymást, örömmel vállalta a feladatot. Próbáink heti rendszerességgel zajlanak, a bemutató közeledtével kicsit sűrűbben. A szívünk-lelkünk benne van, remélem, ez meglátszik majd a színpadon is.

Mióta működik a néptáncegyüttes, jelenleg hány tagból áll?

Csoportunk 2013-ban alakult, azóta folyamatosan működik, jelenleg 13 táncos alkotja. Mivel a tagok több messzi településről is vannak, a próbáink hétvégenként zajlanak Nánán, az egykori kaszárnya területén.

Hogyan lehet csatlakozni a tánccsoporthoz?

Szívesen látunk mindenkit, aki egy kicsit is szeretne közelebb kerülni néphagyományunk e szegletéhez, vagy csak csatlakozni egy jó csapathoz, bármennyit is táncolt előtte, vagy nem. Persze, nem árt, ha tudja, melyik a jobb és a bal lába. Maga a tánc egyébként felszabadít, közelebb hoz, feledtet, kibékít és sok mindenre megtanít. Biztatok mindenkit, hogy ha nem is feltétlenül nálunk, de táncoljon minél többet. Talán több mosolygós ember lesz az utcákon.

A Pásztortűz szorosan együttműködik a Varjos zenekarral, számos táncházat közösen szerveznek Párkányban és a környékbeli településeken. Hogyan talált egymásra a két csapat, hogyan zajlik a közös munka?

Együttműködésünk már a tánccsoport létrejöttétől datálható. Vannak rokoni és baráti szálak is, úgyhogy ez tulajdonképpen természetes volt. Együtt tudunk szervezni, gondolkozni, néha pályázni is, ami úgy gondolom, mindkét fél számára előnyös. A Varjos játssza fel a koreográfiáink zenéit, néhány próbánkra is eljönnek, őket hívjuk kísérőzenekarnak a fellépéseinkre, cserébe ők is hívnak, ha kicsit színesíteni szeretnék a koncertjeiket.

Miből fedezhetők a csoport kiadásai?

Próbatermünket térítésmentesen kaptuk bérbe a nánai önkormányzattól. Ezenkívül elég sok pályázatot adunk be, leginkább a magyarországi intézményekre számíthatunk. Mivel nem minden típusú kiadást tudunk elszámolni ezeken a pályázatokon, az egyéb támogatások mindig jól jönnek, amiket ezúttal is köszönünk mindenkinek.

Miért fontos hagyományaink továbbéltetése a Pásztortűz táncosai szerint?

Minden nemzetnek, minden közösségnek abban van az ereje, de abban is különbözik a másiktól, hogy milyen hagyományai vannak és azokból mit él meg. A mai globalizálódó világunkban ezek a különbségek egyre inkább ellaposodnak, gondoljunk csak például a családunk karácsonyi szokásaira vagy a tájszólásunkra. Közös gondolatunk, hogy nagy kár lenne, ha veszni hagynánk őket. Az viszont, hogy egyesek ezt hogyan élik meg, nagyon is különböző. Van, akinek ez életforma, van, akit maguknak a táncoknak vagy az énekeknek a szépsége varázsol el, van, aki azért, mert szereti a népviseletet, más pedig a közösség miatt vesz részt benne. Ez tehát változatos, de éppen így is van jól.

pasztortuz2.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.