2024. június 11., 17:29

A népmese összetartó ereje

Tatán rendezik június 14-16-án a II. Kárpát-medencei Ifjú Népmesemondó Találkozót. A fabula-seregszemlére tizenöt ifjú mesemondó érkezik Magyarországról és külhonból. Az esemény fővédnöke Berecz András.

Tatai népmesetalálkozó
Fotó: Illusztrációs felvétel

A mesemondók népes tábora június 14-16-án Tatára figyel: a dunántúli városban – a nagy múltra visszatekintő Tatai Sokadalom keretében – rendezik a II. Kárpát-medencei Ifjú Népmesemondó Találkozót.

A jeles alkalomra tizenöt ifjú mesemondó érkezik magyar nyelvterületről, határon innen és túlról. A vajdasági, felvidéki, erdélyi és Magyarország több tájáról érkező ifjak már mind bizonyították rátermettségüket és mesemondó készségeiket.

Ők azok, akik a helyi tájnyelven, élőszóban örökítik tovább a magyar népmesekincset.

„Az ifjú mesemondókat a határon túli népmesemondó versenyeken elért eredményeik alapján hívtuk meg Tatára – avat be a részletekbe Szénási Veronika főszervező.

Ezek közül kiemelném a XIV. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt, ahol a válogatók után hetvenhét fiatal mutathatta be tudását Gombaszögön.

A délvidéki vendégek is egy nemes megmérettetésről a jelentős hagyományokkal rendelkező zentai XXIX. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyről érkeztek, az országos döntőn hetven mesemondó vett részt. Erdélyből a Babeș-Bolyai Tudományegyetem - marosvásárhelyi tagozatának Pedagógus-kihívás versenyéről is várunk vendégeket, az ő felkészítésükben az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársa segített.”

Tatai népmesetalálkozó
Fotó:  A mesemondótalálkozó plakátja

Az anyaországot a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium, az abai Attila Király Gimnázium, valamint az ELTE–TOK Népek Meséi Verseny résztvevői képviselik.

A találkozó célja, hogy a fiatal mesemondók kapcsolatokat teremtsenek, megismerjék egymás mesemondó készségeit, tájnyelveket halljanak, megoszthassák tapasztalataikat, gyakorlott mesemondóktól szerezzenek tudást és a mesemondó küldetésük folytatásához szükséges lelkesedést.

Tatai népmesetalálkozó
Fotó:  Illusztrációs felvétel

Az ifjú mesemondókat a nagyközönség is meghallgathatja; a mesemondó alkalmak különleges színfoltnak számítanak a 24. Tatai Sokadalom forgatagában immár másodszor, elmondható, hogy hagyományteremtő céllal. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.