2020. szeptember 30., 15:57

A mai napon ünnepeljük a magyar népmese napját

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívást intézett mindazokhoz, akik fontosnak tartják a népmesék megőrzését és fennmaradását, ennek fényében szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján kihirdették a népmese napját is.

Fotó: wikimedia.org

Még 2005. szeptember 30-án megrendezték az első népmese napot, amelynek célja az volt, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesékkel foglalkozó szakemberek, meséket szerető gyerekek és felnőttek ezen a napon rendhagyó módon forduljanak egyaránt a magyar, de a más népek meséi felé.

A dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban népmese gyűjteményeket és egyéb népmesékkel foglalkozó könyveket állítanak ki a könyvtár dolgozói a jeles nap emlékére. A Csallóközi Könyvtár a Totyogó és a Ringató klubokat látogató kisgyermekek felnőtt kísérőinek ingyenes olvasójegyet és tagságot kínál. Kedvezményes kínálatuk érvényesíthető még egy felnőtt személyre, akit magukkal hoznak a könyvtárba. A kedvezmény december 19-ig érvényes.

- tájékoztatta portálunkat Lacza Ilona, a könyvtár vezetője.

A magyar népmese napján játékosan, felolvasva, megnézve, vagy bármilyen más módszerrel tiszteljük meg a népmesék világát és merüljünk el benne egy kicsit. Mert a népmese a lelkünket táplálja, a nehéz időkben rejtett segítséget kínál, és a mindennapok szigorára határtalan szabadsággal felel. 

Csukás István gondolatait mindenképp érdemes mottóként használni ezen a napon:

A mese örök, mindegy, hogy mi a technikai körítés. Mindegy, hogy a gyerek számítógépezik, mert a kíváncsiság, ami gyerekké teszi, az megmarad.”
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.