2022. július 19., 13:51

A magyar néplélek legmélyebb, ősi bugyraiból törnek elő a Jázmin Éneklőcsoport dalai

Sajátos színfoltnak számított a vasárnap Kolozsnémán megtartott 59. Járási Dal- és Táncünnepély műsorában a Jázmin Éneklőcsoport. A 34 éven át Bátorkeszin oktatott karnagy és zenepedagógus, Karátsony Imre egykori tanítványai az általuk őszinte átéléssel előadott, nemzettudat-erősítő dalokkal megérdemelten arattak sikert. A tapsvihar után ifj. Mellék Zsuzsannával, a csoport egyik alapító tagjával beszélgettem az eddigi útjukról és a céljaikról.

A magyar néplélek legmélyebb, ősi bugyraiból törnek elő a Jázmin Éneklőcsoport dalai
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A sikeres szereplés után, a kolozsnémai falombok árnyékában

„A jelenleg 13 hölgyből és 4 férfiból álló Jázmin Éneklőcsoport a Bátorkeszin nappali szociális szolgáltatást nyújtó Jázmin idősek napközi otthona égisze alatt, az oda szívesen járó, jó hangú helyi lakosokból alakult. A tagjaink, javarészt a legendás Karátsony Imre (Réte, 1928. június 24 – Pozsony,1985. április 3.) karnagy és zenepedagógus volt tanítványai már évtizedeken át, több kórusban énekeltek, s a közös éneklés élményéről aktív nyugdíjasként sem akartak lemondani.

A kezdeti cél önmagunk szórakoztatása volt, de mivel időközben tudatosítottuk, hogy a lélektöltő, szép énekekkel másoknak is örömet szerezhetünk, fellépéseket is vállalunk a különféle rendezvényeken.  Erre kötelez minket a kórusénekléssel összefonódott múltunk is“

– mondta el a Ma7-nek ifj. Mellék Zsuzsanna, aki hivatásszerűen, a napközi otthon alkalmazottjaként is az idősekkel foglalkozik.

Bátorkeszin ugyanis régi hagyománya van a kóruséneklésnek. Karátsony Imre tanár úr az 50-es években a faluban megalapította, majd a versenyeken is sikerre vitte az alsó- és felsőtagozatos iskolai kórust. Azok állandó résztvevői voltak a háromévente megrendezett galántai Kodály Napoknak. Majd egy felnőtt kórust is létesített, s mindazokat a korai haláláig vezényelte.

Egyik alapítója és élete végéig állandó tagja volt a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkarának.

Rendszeresen készített hangfelvételeket az énekkarok és a szólisták által betanult dalokból, melyek megmaradtak az utókornak. A Magyar Rádió is sugározta az egyik helyi kórusművet. Az a volt iskolai tanterem, amely évtizedeken át a közös zongorás szólampróbák helyszínéül szolgált, pedig már az ő nevét viseli.

Kérdésünkre, hogy milyen szempontok alapján állítják össze a saját repertoárjukat, Zsuzsanna így felelt:

Először magyar népdalokat énekeltünk, majd a hangunkat jobban próbára tevő, nemzeti imaszerű énekek előadására is vállalkoztunk.

Az utóbbi csokorral elsősorban az idei Szent István napi ünnepségre készülünk, amely előtt azt Kolozsnémán is bemutattuk. Bátorkeszi falunapján pedig majd könnyebb hangvételű népdalcsokorral rukkolunk elő. Karnagy hiányában mindent magunk végzünk. Vannak olyan nemzettudat-erősítő dalok, amelyeket már korábban ismertünk, s a repertoárunkba kívánkoztak, a többit pedig folyamatosan az internetes oldalakon kutatjuk fel. Ha a továbbiak is mindnyájunknak megtetszenek, akkor azokat szintén megtanuljuk.

Az egyik tagunk, Pintér Marika hangszeres játékával és a betanulandó énekek tematikai összehangolásával könnyíti meg a dolgunkat. A próbáink hétfőnként 14 órától mindig addig tartanak, amíg jól érezzük magunkat, s el nem fáradunk“.

A magyar néplélek legmélyebb, ősi bugyraiból törnek elő a Jázmin Éneklőcsoport dalai
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Fellépés közben az 59. Járási Dal- és Táncünnepélyen

Elárulta azt is: a viseletükkel, fellépéseikkel kapcsolatos költségeket a község önkormányzatától, élén Labancz Roland polgármesterrel és a Zsok Gizella elnök által irányított Csemadok-alapszervezetüktől kapott anyagi támogatásból fedezik, s nagy előnyt jelent, hogy ingyenes próbatermük van.

„Toborozzuk – várjuk magunk közé azokat a további jó hangú nőket, férfiakat, akik napközben ugyan nem veszik igénybe az otthonunk szolgáltatásait, de szívesen lennének a csoportunk tagjai, ekképp biztosítva annak folyamatos tagutánpótlását is. Van két 80 év feletti tagunk, a legifjabb pedig 54 éves, akivel ketten együtt vagyunk aktív életkorban, a többiek pedig életvidám nyugdíjasok. A repertoárunkat folyamatosan bővítjük, s újabban már a kánonénekléssel is próbálkozunk. Az egyes Csemadok-rendezvényekre mindig az alkalomhoz illő énekeket szoktunk betanulni, s mindenütt szívesen fellépünk, ahová meghívnak minket. Reméljük, hogy ebben a Covid-19 járvány sem fogja meggátolni a lelkes csoportot, és még sokáig virágzik a Jázmin...“ – zárta tájékoztatását ifj. Mellék Zsuzsanna.

A magyar néplélek legmélyebb, ősi bugyraiból törnek elő a Jázmin Éneklőcsoport dalai
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.