2023. június 5., 18:18

A Hagyományok Háza ajándéka a barcasági iskoláknak

A Hagyományok Háza értékes könyvcsomagjával és egy magánadománnyal gazdagodott az Apáczai Csere János Általános Iskola Apáca, valamint a Keresztvári Általános Iskola könyvtára. Az ajándékot az Intézmény munkatársa adta át a pedagógusoknak és az evangélikus lelkésznek a hétvégén.

könyvátadás

Apáczai Csere János teológus-filozófus és Bartalis János költő szülőfalujában kis ünnepség keretében Csermák Zoltán, az Intézmény külhoni sajtóval foglalkozó munkatársa adta át a Hagyományok Háza könyvcsomagját és egy magángyűjtésből származó félezer kötetes könyvtárat a helyi, s a keresztvári általános iskola tanárainak és Simon László lelkésznek június 1-jén. A jeles eseményre, stílusosan a település híres szülöttének szobra előtt került sor. Ezt követően László Zsuzsanna iskolaigazgató végigvezette a vendégeket a tanintézményen, amiben jelenleg több mint hatvan diák tanul. Elmondta, hogy a román tagozat az elmúlt évben költözött új helyére. A vezető a korszerű számítástechnikai kabinetben beszélt az iskola múltjáról, s a jövő terveikről.

„Az elmúlt évben, az említett áttelepülés nyomán, a magyar és a román könyvtári anyag különvált – informál a könyvtáráról  Vetró B. Sebestyén Csilla tanár. – A könyvtár anyagát, s a jelenlegi adomány köteteit mind a diákok, a pedagógusok, s a visszajáró középiskolások tudják használni mindennapi munkájuk, tanulmányaik során. A diákokat olvasásszeretetre egyrészt a klasszikusnak számító ifjúsági regényekkel, mint például a Pál utcai fiúk lehet nevelni, de ők is haladnak a korral, így Berg Judit és Kertész Erzsi könyvei is igencsak népszerűek.”

könyvátadás

A könyveket egyébként a szervezők kötetenként – telefonon egyeztetve – válogatták össze együtt. A Hagyományok Háza csomagjában főleg az ifjúságnak szóló kiadványok szerepeltek, míg a magángyűjteményben a magyar és a világirodalom klasszikusai voltak túlsúlyban. Külön figyelmet érdemeltek a többkötetes kézikönyvek és lexikonok.

„A keresztvári iskola könyvtárában román és magyar nyelvű könyvek vannak – számol be a Brassótól húsz kilométerre fekvő község tanintézményének állományáról Bogyó Szidónia tanár. – A polcokon, akárcsak Apácán mintegy kétezer könyv sorakozik, ami legutoljára egy novemberi, Csíkszeredából érkezett adománnyal bővült. Kollégám, Csilla szavait hallgatva, az olvasási szokások nálunk is hasonlóak, de nyomatékosan számolnunk kell nyelvi nehézségekkel is. Legutoljára a nyolcadikos diákokkal Tamási Áron Ábel a rengetegben és Szabó Magda Abigél című regényét olvastattam el, sikerrel.”

A nagy múltú templomban Simon László evangélikus lelkész a falu és a gyülekezet történetét foglalta össze, majd az egybegyűltek megtekintették a gazdag, ízlésesen berendezett helytörténeti kiállítást. A látogatás kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.