A Galántai és a Vágsellyei járásban élők számára jövőre ingyenes a Gombaszögi Nyári Tábor

Nagy MIskó Ildikó 2018. december 28., 15:49

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői december 28-án tartottak sajtótájékoztatót a komáromi Médiaházban. Kiértékelték a 2018-as évadot, s a 2019. július 15-21. között megrendezendő tábor előzetes programjáról is derültek ki részletek. Továbbá beszámoltak az ottani kempinggel kapcsolatos fejlesztésekről, a tervezett innovációkról és az aktuális jegykedvezményekről. Majd hagyományaikhoz híven ingyenes meleg ételt és italt osztottak a rászorulóknak az új helyszínnek számító II. bástyában.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Még több helyszínen újabb programokat is kínálnak 2019-ben

Kocskovics Péter programigazgató hangsúlyozta: a hazai magyar egyetemisták és további ifik legnagyobb országos fesztiváljának a látogatottsága idén nyáron volt a legnagyobb: ez 5 337 egyéni látogatót jelent, illetve több mint 22 500 volt az összlátogatottság. Az önerőből szervezett tábor sikerét az is mutatja, hogy minden 3. hazai magyar egyetemista részt vesz az eseményen, amelyen az összes (18) szlovákiai magyarlakta járás képviselteti magát. Legutóbb 21 helyszínen 402 programot valósítottak meg, s örvendetes, hogy a társszervezők által működtetett új műsorhelyszínekkel is gazdagodott a tábor. Jövőre 6 napon át már 25 helyszínen, mintegy 450 programot akarnak megvalósítani.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Majd a Folkszögletben zajló rendezvényekért felelős Konkoly László kapott szót. Elmondta: 2017-ben a Hagyományok Háza-hálózat felvidéki fiókja vállalta át a folklórműsorok szervezését. Tudatosítva, hogy a népművészet a múltban is a Gombaszögi völgyben zajló programok súlypontját jelentette. Kiemelte: mivel a  népművészeti gyermekcsoportok tagjainak javarésze felnőtt, tömeges jelenlétük várható e táborban. Ezért a napi 2 népzenei koncerten kívül a mulatságokban táncházas zenekarok húzzák majd a talpalávalót, illetve táncoktatásra is sor kerül. Erősíteni kívánják a kézműves részleget, ahol a már megszokottak mellett újabb mesterségeket is bemutatnak. Mindehhez egy megfelelő padlózattal rendelkező, átépített, 282 négyzetméteres pajtára lesz szükségük.

Folyamatos kempingfejlesztés és értékmentés

Orosz Örs a gombaszögi kemping fejlesztése kapcsán arról beszélt, hogy támogatóik és önkéntesek segítségével folyamatosan építik-szépítik a tág régió közösségi, kulturális és turisztikai központját a Gömör-Tornai-karszt szívében. Idén 3 faház újult meg, megkezdték a teraszos vendéglő átépítését, a kemping pedig kibővült a Pálos monostorrom környezetében kialakított családi táborozóhellyel, az egyre komfortosabbá váló Bebek Rezidenciával. Értékmentő és -teremtő tevékenységük kapcsán megemlítette: idén a Pálos templom és monostor romjainak feltárását és látogathatóvá tételét tűzték ki célul. A romok mellett a két nagy szútori harang kapott helyet, a faragott harangláb elkészítését pedig a következő hónapokra tervezik. A völgy természeti és további látványosságait egy 2 km hosszú, 10 megállóból álló, folyamatosan bővülő tanösvény kapcsolja össze. A megállókon háromnyelvű ismertetők kaptak helyet. Jelenleg is zajlik a tanösvény digitalizálása, hogy az virtuálisan is bejárható legyen.

A főszervező leszögezte: a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap hathatós támogatásával a Sine Metu Polgári Társulásuk tavaly vásárolhatta meg az 1371-ben alapított Pálos monostor romjait is magába foglaló területet. Több előkészítő brigád után tavaly tavasszal megkezdődött az egyhajós templomrom első hivatalos ásatása Mordovin Maxim (ELTE, Budapest) és Botos Alexander (rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum) régészek vezetésével, több mint 50 önkéntes segítségével.  A feltárásokat az emberi és anyagi erőforrások függvényében, elsősorban a volt monostor helyén, jövő tavasszal folytatják. A kutatást az erőd-határvonalak meghatározásával, illetve az udvar és a kolostor feltárásával szeretnék folytatni.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az ottani parkosítás és utak kialakítása kapcsán Fischer Márta budapesti kertépítész felajánlotta, hogy társadalmi munkában elkészíti a szükséges terveket. A megálmodott emlékparkban az ajándékba kapott és megvásárolt, kisebb műemlékek kapnak majd helyet.

Bejegyeztetik a Gombaszögi Fejlesztésekért Egyesületet

Folytatódnak az infrastrukturális fejlesztések, amelyek részben leválnak a Sine Metu PT-ről. Folyamatban van ugyanis a Gombaszögi Fejlesztésekért Egyesület hivatalos bejegyeztetése, aminek a léte majd megkönnyítheti a Kassa megyei támogatások megszerzését.

A szervezők által készített statisztikából kiderült, hogy a résztvevők 58 százaléka férfi, 42 százaléka nő volt, többségük a 25-34 éves korosztályhoz tartozik. Az ifik 75,4 százaléka Szlovákia magyarlakta területeiről érkezett, de Magyarországról, Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból, Németországból, Erdélyből és Kárpátaljáról is fogadtak látogatókat. A távolabbról érkezők számára a Privigyei Gőzös Egyesület közreműködésével vélhetően idén is indítanak különvonatot.

Elkezdődött a kedvezményes jegyek árusítása

A 2019-es táborra szóló jegyek árusítása már december 6-án elkezdődött. Január elsején éjfélig féláron, azaz 35 euróért lehet megvenni a heti bérletet, ami átruházhatóvá válik. Az ár azt követően folyamatosan drágul. Tavaly az 1990 előtt születettek ingyen vehettek részt a rendezvényen, ezt a lehetőséget 1980-an használták ki. 2019-ben visszatérnek a bevált gyakorlathoz, vagyis a kiválasztott járásokban lakók számára lesz ingyenes a belépés. Most a mátyusföldieknek, vagyis a Galántai és a Vágsellyei járásban élőknek kínálják fel e lehetőséget.

A további bejelentésből kiderült: a programhelyszínekhez közelebb eső „A“ kempingben 1 000-ről 500 sátorra korlátozzák a férőhelyek számát, ami vélhetően elővételben el is kel majd. A további látogatók a fesztivál központjától 400 méterre, 2 hektárnyi területen levő Bebek-kempingben verhetnek sátrat.

A minden évben legnagyobb látogatottságnak örvendő koncertekkel kapcsolatban Orosz Örs csak annyit árult el, hogy ősz óta egyeztetnek a meghívott zenészekkel, s „nagyágyúkból“ 2019-ben sem lesz hiány. A fellépők névsorát január végétől folyamatosan teszik közzé. A zenei színpadok számát háromra emelték, az új színpadon a felvidéki kisebb együttesek mutatkozhatnak be.

Fiatalok és örökifjak, 2019-ben is irány az egyre vonzóbbnak tűnő Gombaszögi Nyári Tábor!

0 HOZZÁSZÓLÁS