A Csemadok-jubileum jegyében: 57. Járási Dal- és Táncünnepély

Nagy MIskó Ildikó 2019. augusztus 20., 17:53

A Csemadok Komáromi Területi Választmánya a Kolozsnémai Helyi Önkormányzattal és Csemadok-alapszervezettel együtt augusztus 24-én a község óvodájának udvarán 14 órától tartja az ingyenes 57. Járási Dal- és Táncünnepélyt. A hazai és magyarországi hagyományőrző csoportok, szólisták mellett más zenei műfajok képviselőinek is fellépési lehetőséget biztosítanak a szervezők, akik a Csemadok megalakulásának 70. évfordulójáról egy könyvbemutatóval emlékeznek meg.

Fotó: Archív felvétel
Hatvan évvel ezelőtt volt az első kolozsnémai „Csemadok-nap“

A népi értékőrzők Komáromi járásbeli zarándokhelyén 60 évvel ezelőtt, 1959. június 28-án zajlott az első „Csemadok-nap“, amit később három alkalommal nem tarthattak meg a községben. 1965-ben a nagy árvíz, 1968-ban pedig a szovjet csapatok megszállása miatt maradt el, majd a 70-es évek végén a rendezvényt átköltöztették Örsújfalura. Ott azonban nem bizonyult túl sikeresnek, ezért a következő évben visszavitték Kolozsnémára, ahol azóta is minden évben megrendezik.

E nagyszabású seregszemle a Csemadok járási dal- és táncfesztiválja néven, más helyszínekhez hasonlóan, Kolozsnémán is a járás folklórcsopotjainak bemutatkozása céljából indult. Amíg a kulturális szövetség élvezte az állam jelentős anyagi támogatását, kétnapos fesztiválok valósulhattak meg. Miután az állami támogatás egyre zsugorodott, a Kolozsnéma Önkormányzata társrendezőként, a költségek egy részét átvállalva szállt be e rendezvény továbbéltetésébe.

„E járási dal- és táncünnepély egyúttal Kolozsnéma falunapjának is számít, de az idén sem a megkérdőjelezhető színvonalú hakniműsoroknak, hanem javarészt a magyarságunk, kultúránk és valós értékeink megmaradását is szolgáló hagyományőrzőknek ad helyet. Gerincét a már jól bevált forgatókönyvünk képezi, anyagilag pedig a Bethlen Gábor Alap és a Kultminor támogatja. A korábbi júniusi időpontot az utóbbi években augusztus végire módosítottuk, mert ilyenkor már járásszerte kevesebb falunap és egyéb nagyszabású kulturális rendezvény zajlik“ - tájékoztatta portálunkat Vass Laura, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának titkára.

A 70. évfordulóról október 12-én Komáromban is megemlékeznek

Bár a Csemadok megalakulásának 70. évfordulója alkalmából október 12-én a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében kitüntetések átadásával, ünnepi köszöntőkkel és a Szőttes Kamaraegyüttes fellépésével színesített járási ünnepséget tartanak, ám e jubileumról szombaton Kolozsnémán is megemlékeznek. Négy órától Hrubík Béla Sorsközösségek - Tisztelgés a Csemadok 70 éve előtt című könyvének a bemutatójára kerül sor. A szerző, aki évekig a Csemadok országos elnöke volt, a helyszínen dedikálja is a szövetség történetét és személyes emléketi bemutató művét.

Képgalériánk:
Fotó: Archív felvétel

„Szalay Rozália, Kolozsnéma polgármestere és Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Területi Választmánya elnökének köszöntője után az ifjú felvidéki és magyarországi zenészekből álló Cickafark tamburás-vonósegyüttes félórás fellépésével veszi kezdetét a hazai és anyaországból érkező hagyományőrző-, illetve kultúrcsoportok bemutatkozása. Idén a tanyi Lilaakác Éneklőcsoportot, a lakszakállosi Jácint Népdalkört, az ímelyi Fagyöngy Vegyes Éneklőcsoportot, a dunamocsi Vadvirág Hagyományőrző Csoportot, az ímelyi Szupernagyikat, a csicsói-füssi Gyöngykoszorú Népdalkört, valamint a magyarországi testvértelepülésről érkező Gönyüi Éneklőcsoportot és szlovák nemzetiségi színfoltként a maglódi Roszicska Egyesület tagjait hallhatja-láthatja majd a közönség” - ecsetelte a részleteket.

Közben negyed négytől a legendás Bon-Bon együttes koncertezik, a dunaradványi MAGok csoport pedig musicalkavalkáddal örvendezteti meg a nagyérdeműt. A fél hétkor kezdődő tombolahúzás után, nyolc órától a hallgatóságot akusztikus barangolásokra hívó Heaven Strings zenekar majd többféle műfajú zenét játszik. A kísérő műsorok sorában helyet kap az újdonságnak számító retró autó-motor találkozó, valamint ismerkedés a Duna mente ízeivel és boraival, továbbá a kézművesek vására. Idén sem hiányoznak a kézműves foglalkozások és a közkedvelt kirakodóvásár árusai. A tombolahúzás során pedig értékes díjak találnak gazdákra.

A Komáromi járás 34 Csemadok-alapszervezete bő 6 ezer taggal működik

„A változatos programmal is azt bizonyítjuk, hogy a Csemadok sokrétű, s minden korosztály képviselőinek képes tartalmas szórakozást nyújtani. A hét évtizedes múltja ellenére nem kell a vészharangot kongatni felette, hiszen a Komáromi járásban 34 alapszervezete több mint 6 ezer taggal működik. Azok közül a kavai és a gelléri alapszertvezet fiatalok kezdeményezéséből nemrég azért újult meg, mert tapasztalták, hogy a környező falvakban mennyire tevékenyek a helyi szervezeteink. Azt is tudatosították, hogy jó érzés tartozni valahová, például a Csemadokhoz, illetve egy-egy hagyományőrző csoportba. Örvendetes, hogy Kaván idén már Szent István napi ünnepséget is szerveztek. A helyi Csemadok-elnökök megtanultak pályázatokat írni, ami nélkül ma már lehetetlen továbbéltetni rendezvényeinket” - tudtuk meg Vass Laurától a továbbiakban.

Hozzáfűzte: a legtöbb helyen hagyományőrző és néptánc-csoportokat is működtetnek, illetve a Csemadok-alapszervezetek égisze alatt szólisták is szerepelnek. A lelkes értékőrzők hiánypótló tevékenységet végeznek: éltetik a térségükre jellemző népi hagyományokat, miközben a közösségkovácsolásból is kiveszik a részüket. Kolozsnémai szereplésük minden évben nagy érdeklődést vált ki, hiszen a vadregényes környezetben zajló járási dal- és táncünnepélynek megvan a törzsközönsége, amely méltányolja a szabadidejüket és gyakran pénzüket is e nemes célra áldozó hagyományőrzők igyekezetét.

Bár csöppet sem rózsás a Csemadok anyagi helyzete, de létjogosultságát a 70 éves múltja, s az iránta folyamatosan megnyilvánuló érdeklődés is bizonyítja. Miközben úgy tűnik, hogy sokan kiábrándulnak, s emiatt elfordulnak a politikától és a pártoktól, továbbra is kitartanak a Csemadok mellett, felértékelve annak közösség-megtartó, illetve anyanyelv- és kultúra-megőrző szerepét. Még mindig itt vagyunk, s örvendetes, hogy a tag-utánpótlásnak köszönhetően ma sem vagyunk kevesen“.
0 HOZZÁSZÓLÁS