2021. szeptember 12., 18:17

17 település népviselete mutatkozott be a bényi színpadon - Képgalériával

Egy olyan faluban került megrendezésre a Népviseletek Fesztiválja, ahol példás módon éltetik úgy a népviseletet, mint a népszokásokat, ahol olyan elődök gyűjtötték össze, dolgozták fel és adták tovább a falu néphagyományait, mint Csókás Feri bácsi és Takács Gyula bácsi. A helyi Csemadok pedig a Koczka házaspár vezetésével viszi tovább ezt az értékes örökséget.

népviseleti fesztivál
Galéria
+14 kép a galériában
A bényi népviseletet Koczka Katalin mutatja be

Az ötödik alkalommal megrendezett találkozó szentmisével vette kezdetét az ősi templomban, majd a Szent Szűz szobránál gyülekeztek a négy égtáj felől érkezett csoportok, ahonnan az összetartozás jelképeként egy földgömbbel indult a népviseletbe öltözött menet a rendezvény színhelyére, a szabadtéri színpadhoz.

népviseleti fesztivál
A szőgyéni Szőlővirág
Fotó:  facebook

A találkozón 17 csoport vett részt nem csak a Felvidékről, de Magyarországról is.

Kantár Éva a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának elnöke nyitó beszédében hangsúlyozta, sehol sincs ilyen hagyománya a piroscsizmának, a kurtaszoknyának, és a népszokásoknak, mint Bényben. Éltetnek itt még olyan szokásokat, mint a farsangi tojásszedés, regrutabúcsúztató, tollfosztás, májfaállítás, kenyérsütés, lekvárkészítés, nem beszélve a piroscsizma készítésének továbbadásáról. „Megköszönném Koczka Katinak azt is, hogy ismét gyerekekkel foglalkozik, vezeti a Pántlika néptánccsoportot” – emelte ki az elnök asszony.

népviseleti fesztivál
A közönség
Fotó:  Koczka Zsuzsanna

A műsor elején Papp Zsófia tanuló elszavalta Koczka Katalin Bény múltjáról írt ironikus versét, majd az egyes csoportok mutatták be népviseletüket, táncaikat, dalaikat. A népviselet sok mindent elárul viselőjéről, hogy melyik faluból származik, házas-e, szegény, netán módosabb családból való. Olyan tartós anyagokból varrták, hogy viselőjét élete során biztos kiszolgálta, de az ünnepi darabokat néha még a dédunokák is megörökölték.

népviseleti fesztivál
Az ipolybalogiak
Fotó:  Bokor Klára

Bolya Szabolcs Nyitra megyei képviselő is részt vett a találkozón. „Láthatjuk, szép számban vannak csoportok, amelyek népi örökségünket nem hagyják feledésbe merülni. Külön köszönet jár azoknak, akik gyerekekkel is foglalkoznak, valamint azoknak, akik olyan helyen végzik pótolhatatlan munkájukat, ahol már iskola sem működik. A megye az ilyen rendezvényeket a jövőben is igyekszik majd támogatni” – fejtette ki.

2-copy
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.